Het Belang van Limburg

“We zijn sterk genoeg voor de top zes”

- Van onze verslaggev­er Bob FAESEN in Marbella

Op winterstag­e onder de blakende Spaanse zon van Marbella is Standard aan 2018 begonnen. Een nieuw jaar, maar de missie blijft dezelfde: play-off 1 halen. “En daar hebben we de kwaliteite­n voor”, beweert Sébastien Pocognoli. De aanvoerder is tegelijk zelfkritis­ch. “Alleen over mijn laatste weken ben ik tevreden.”

À qui se lève matin, Dieu aide et prête la main. Oftewel in het Nederlands: de morgenston­d heeft goud in de mond. Woorden waar ze bij Standard naar leven. Gisteren vertrok de Luikse delegatie al om vier uur ’s ochtends richting Zaventem. Het begin van een reis die rond 11.30 uur eindigde aan het hotel in Puerto Banus, een jachthaven van Marbella. Renaud Emond maakte de oversteek (nog) niet. De 26-jarige spits staat op het punt om voor het eerst vader te worden en sluit in principe vandaag of morgen aan.

Na de lunch en enkele uurtjes rust werd er om 17 uur voor het eerst getraind. Onder ideale omstandigh­eden zelfs - zo’n 19 graden, geen wolkje in de lucht. En het ging er best stevig aan toe. Niemand trok zijn voet terug. “Zoals altijd”, lacht Sébastien Pocognoli. De 30-jarige linksback sprak voor de laatste competitie­match op Kortrijk al hoopvol over deze stage, die Standard definitief op weg moet zetten naar de top zes.

Ervaring

Toch is dat verlies in het Guldenspor­enstadion nog niet helemaal verteerd. “Alle nederlagen doen pijn, maar je hebt er een paar die harder aankomen”, erkent Poco. “Denk aan die tegen Club Brugge en Zulte Waregem (twee keer 4-0, nvdr.). Toen was de attitude niet goed, tegen Kortrijk was dat wél het geval. Met tien man speelden we een sterke match. De teleurstel­ling was groot, al is de bladzijde intussen omgedraaid.” Lang zoeken naar oorzaken hoeft de Standard-aanvoerder niet. “Deze groep heeft de kwaliteite­n voor de top zes, maar we zijn afhankelij­k van verschille­nde factoren. We hebben een nieuwe trainer, een nieuwe staf, een jonge groep, … Vorig jaar bij Brighton was de gemiddelde leeftijd 30 jaar. Met meer ervaring zouden wij misschien regelmatig­er presteren. Dan verliezen we bijvoorbee­ld de competitie­match op Anderlecht (1-0, nvdr.) niet. En we moeten dodelijker worden voor goal.”

2011

Zijn analyse doet Pocognoli terugdenke­n aan het seizoen 20102011. Toen haalde Standard maar net de top zes na een matig seizoensbe­gin. Uiteindeli­jk stond alleen een buffelstoo­t van Genk-spits Kennedy een Luikse landstitel in de weg. “Die tien matchen in play-off 1 waren fenomenaal”, mijmert hij. “Destijds kwam het kantelmome­nt op stage. Deze groep is in zijn totaliteit beter, maar het verschil is dat toen gasten als Kanu en Van Damme er alsnog bij kwamen.” Mannen met grinta. Iets wat trainer Sa Pinto alvast in overschot heeft. “We hebben iemand met zijn karakter nodig”, verzekert Pocognoli. “Hij kan iedereen perfect gemotiveer­d houden.” Dat het iets serener kan bij zijn trainer beseft Pocognoli ook. “Daar zit wat frustratie bij. Dat zal ook minderen wanneer we meer punten pakken.”

Zelfkritis­ch

Tevreden over zijn seizoen is hij zeker niet. “De laatste vijf à zes weken ben ik beter aan het spelen. In het begin deed ik er vooral alles aan om een goede aanvoerder te zijn. Pas sinds kort heb ik weer het goede gevoel op het veld. Ik had een fysieke achterstan­d en incasseerd­e daarom overbodige gele kaarten. Dan moest ik aan een speler zijn truitje trekken omdat ik niet meer kon. Inmiddels sta ik er veel beter voor.”

In het begin van het seizoen deed ik er vooral alles aan om een goede aanvoerder te zijn. Pas sinds kort heb ik weer het goede gevoel op het veld Sébastien POCOGNOLI

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? Foto PHN ?? Pocognoli neemt zijn troepen op sleeptouw in Marbella.
Foto PHN Pocognoli neemt zijn troepen op sleeptouw in Marbella.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium