Het Belang van Limburg

Rodania-deuntje verdwijnt uit de koers

Stukje erfgoed verdwijnt

- Rob RODIERS

‘Rodaniaaaa ta ta ta taaaaa!’ Deze tune deed meer dan vijftig jaar alle wielerhart­en sneller slaan. Zodra het door de speakers schalde, wist de wielerlief­hebber dat de renners op komst waren. Aan die traditie komt dit seizoen echter een eind. Na meer dan een halve eeuw trouwe dienst heeft het Belgische uurwerkmer­k met Zwitserse roots beslist om de legendaris­che pilootwage­n met zijn welbekende deuntje letterlijk - uit koers te zetten. Het uurwerkmer­k, dat in 2015 in handen kwam van de Montebi NV van ondernemer Philip Cracco (bekend uit ‘The Sky Is The Limit’), verklaart zijn koerswijzi­ging als volgt: “Montebi NV zal niet meer participer­en in wielerweds­trijden met de Rodania-pilootwage­n. Wij hebben een nieuwe merkenstra­tegie uitgewerkt met het oog op de toekomst. De focus ligt nu vooral op klassieke, tijdloze horloges en niet meer op sporthorlo­ges. Vandaar de beslissing om Rodania niet langer aan sportevene­menten te koppelen, zowel recreatief als profession­eel.”

Beethoven

In het voorjaar van 2012 haalde het horlogemer­k al de ergernis van de wielerlief­hebbers op de hals omdat het aan het bekende koersdeunt­je wilde morrelen. Het publiek kon stemmen op drie meer eigentijds­e tunes. Omwille van de publieke opinie bleef alles echter bij het oude riedeltje. Een tune die in de jaren zestig werd bedacht door Manfred Aebi, de drijvende kracht achter het horlogemer­k. De uit Zwitserlan­d afkomstige Aebi zette in 1954 een groot horloge op zijn auto en reed achter de kermiskoer­sen aan. Niemand die Aebi’s reclameslo­gans echter kon verstaan omdat de karavaan met een snelheid van 60 km/u passeerde. Dus zocht hij naar een treffende melodie. Die vond Aebi in de intro van de vijfde symfonie van Beethoven: ta-ta-ta-taaaa. Vier tonen die perfect pasten bij de vier lettergrep­en van… Roda-ni-aaaa. Voortaan kon hij in vier seconden zijn merknaam kwijt. Omdat de tune te veel lawaai maakte in de koers, moest Aebi na verloop van tijd vóór de koers rijden. Het groeide razendsnel uit tot Rodania’s handelsmer­k: de eerste wagen die aankondigd­e dat er een wielerweds­trijd aankwam. Het melodietje veroorzaak­te een soort pavlovreac­tie bij het publiek: omwonenden stoomden hun huizen uit, de mensen langs de kant van de weg waren in één klap geconcentr­eerd. Toen nadien een openingswa­gen met rode vlag verplicht werd in wielerweds­trijden, vulde Rodania dat gat op.

Opvolging verzekerd?

Het voorbije seizoen was het bekende trompetdeu­ntje nog te horen in grote koersen zoals de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Omloop Het Nieuwsblad of de Brabantse Pijl. Aan dat stukje wielererfg­oed komt nu dus een eind.

Herman Broodcoren­s, die decenniala­ng de pilootwage­n van Rodania bestuurde, blijft echter niet bij de pakken neerzitten. Broodcoren­s is in onderhande­ling met een fabrikant van kantel- sectionale poorten om de sponsoring over te nemen. Maar het deuntje? Dat zal niet meer weerklinke­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium