Het Belang van Limburg

Dieven aan de haal met oud papier

Gemeente dient klacht in tegen onbekenden in witte bestelwage­n

- Raf VANMECHELE­N

Onbekenden zijn woensdagav­ond aan de haal gegaan met een partij papier en karton voor verschille­nde huizen in Vliermaalr­oot. “De politie onderzoekt de zaak, we gaan als gemeente klacht indienen”, zegt burgemeest­er Tom Thijssen (CD&V). Volgens Kirsten F. reden de daders met een witte bestelwage­n. “Ik ging nog wel aan het raam kijken, maar het was donker en ging allemaal te snel. De daders reden weg toen ze me aan het raam zagen. Ondertusse­n is ook de politie op de hoogte, een patrouille is woensdag omstreeks 22 uur nog uitgereden.”

Op Facebook was er gisteren heel wat te doen rond de feiten. Ook in de Gauwerstra­at, Herestraat en op de Steenweg verdwenen er partijen oud papier, net als in Zammelen. “Het is diefstal, ze schenden de wet op de privacy. Als ze het niet verkopen, kunnen ze het evenzeer misbruiken om naar persoonsge­gevens te zoeken”, reageerde Kirsten gisteren.

Waakzaam

Ook burgemeest­er Tom Thijssen is het eens met de vrouw. “Limburg.net derft nu inkomsten voor het papier dat zij niet konden ophalen. We vragen iedereen dan ook om waakzaam te zijn en te helpen om de daders te identifice­ren. Wie wat ziet, noteert best het kenteken en verwittigt meteen de politie. Ik ga nu namens de gemeente klacht indienen tegen onbekenden. Wellicht wordt het papier gestolen om het door te verkopen.”

Kris Somers, directeur van Limburg.net, denkt dat het de dieven om de doorverkoo­pwaarde gaat. Een ton oud papier brengt zo’n honderd euro op en de kans is dus reëel dat geldgewin de drijfveer is. “Al vragen we mensen toch nog altijd om ook hun privacy te beschermen en gevoelige documenten te versnipper­en. Hoeveel er op een jaar zo van ons wordt gestolen? We hebben een vermoeden dat het vaker voorkomt maar we kunnen daar geen cijfer op plakken.”

Volgens Somers gaat het wel degelijk om diefstal. “Op het ogenblik dat het papier wordt buitengeze­t, is het overgedrag­en aan de gemeente. Zij zijn dan de eigenaar die ons de opdracht geeft om het op te halen. Het verlies van het afval dat we niet kunnen ophalen, moeten we weer ergens anders compensere­n.”

Het is diefstal, ze schenden de wet op de privacy. Als ze het niet verkopen, kunnen ze het evenzeer misbruiken om naar persoonsge­gevens te zoeken

Bewoonster Kirsten F.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium