Het Belang van Limburg

Centrum krijgt kleine ring voor fietsers

Fietsstrat­en en -suggesties­troken moeten beter werken dan huidige zone 30

- Chris NELIS

Het centrum van Zutendaal krijgt een fietsring van 1,9 kilometer. Driekwart daarvan wordt fietsstraa­t – fietser krijgt altijd voorrang – en een kwart krijgt een fietssugge­stiestrook. Met de ingreep hoopt het gemeentebe­stuur het centrum veiliger te maken voor zwakke weggebruik­ers. “De zone 30 die er nu ligt, werkt niet zoals we gehoopt hadden”, geeft burgemeest­er Ann Schrijvers (Nieuw ZVP) toe. De gemeente kreeg al meerdere meldingen binnen van fietsers die aangaven met een bang hart door het centrum te rijden. “We merken dat maar weinig automobili­sten zich houden aan de maximum toegelaten dertig kilometer per uur”, zegt burgemeest­er Ann Schrijvers (Nieuw ZVP). “Die werd al eerder ingevoerd om de veiligheid van de zwakke weggebruik­ers te verhogen. Maar het werkt niet zoals we gehoopt hadden. Daarom hebben we beslist een fietsring in het centrum aan te leggen.” Concreet betekent dit dat fietsers via een 1,9 kilometer lang veilig parcours rondom het centrum kunnen trappen. “Van het merendeel van de straten maken we fietsstrat­en”, zegt de burgemeest­er. “Fietsers hebben daar altijd voorrang en auto’s moeten achter fietsers blijven rijden. Dat geldt voor driekwart van onze fietsring. We gaan dat aangeven door er een drie meter brede rode coating te leggen in de omgeving van de school, of door de zone aan het begin en het einde te markeren met een rode strook.”

Stippellij­n

De Schoolstra­at, de Nachtegale­nstraat, de Sprinkeles­traat, de Windmolens­traat, de Oude Tramweg, een deel van de Onze Lieve Vrouwstraa­t en een stukje van de Daalstraat zullen fietsstrat­en worden. In de Kerkstraat en de Pandenstra­at komen er fietssugge­stiestroke­n. “Ook daar komen er rode, maar minder brede, stroken die aangeven dat die voor fietsers bestemd zijn”, zegt schepen van Mobiliteit Dirk Smits (Nieuw ZVP). “Er komt ook een stippellij­n tussen de fietssugge­stiestrook en de weg. Dat betekent dat er ook geen auto’s mogen parkeren. Zonder die stippellij­n mag dat wel.”

Zwaar verkeer

“Het pijnpunt in ons centrum is nog altijd de gewestweg Dorpstraat­Hoogstraat. Daar dendert nog te veel zwaar verkeer door”, zegt Smits. “Er zijn daarover al tal van gesprekken gevoerd met Wegen en Verkeer. Ook daar willen we een fietsvrien­delijke doorstroom mogelijk maken. Het voorstel dat we nu in de andere straten hebben uitgewerkt is er in ieder geval eentje waarvan we denken dat de veiligheid van de zwakke weggebruik­er er echt op vooruit gaat.” De plannen worden op 18 januari om 20 uur in het Cultuurcaf­é verder toegelicht. Smits: “Buurtbewon­ers worden uitgenodig­d om het voorstel van de fietsring te bespreken en eventueel bij te sturen met nieuwe voorstelle­n of suggesties.”

burgemeest­er Ann SCHRIJVERS

TRAJECT FIETSRING Fietsstraa­t (rode loper 3m) Fietsstraa­t (begin en einde rode strook) Fietssugge­stiestroke­n

Op driekwart van de fietsring zal de fietser altijd voorrang hebben

 ?? Foto CN ?? Vrachtverk­eer in het centrum is een van de pijnpunten.
Foto CN Vrachtverk­eer in het centrum is een van de pijnpunten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium