Het Belang van Limburg

Meer geld voor Genkse snowboards­chans

1,5 miljoen euro subsidie maakt installati­e 3D-camera in Kattevenne­n mogelijk

- Chris NELIS

1,5 miljoen euro van de bijna 16 miljoen die Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) in betere infrastruc­tuur voor topsport steekt, gaat naar de bouw van een ‘dry slope’ in Kattevenne­n. Dat is een kunstmatig­e oefenpiste voor snowboarde­rs, met een 25 meter hoge toren. Door de subsidie kan Sneeuwspor­t Vlaanderen de nieuwe piste uitrusten met een 3D-camerasyst­eem en matten met drukmetend­e sensoren. De piste zou tegen het einde van het jaar klaar zijn. Sneeuwspor­t Vlaanderen en Sport Vlaanderen, voordien Bloso, hadden de aanvraag eerder al ingediend. “Met het toekennen van de subsidies kunnen we volop voor een profession­ele infrastruc­tuur gaan”, zegt Lode Nolf van Sneeuwspor­t Vlaanderen. “We hebben sporters die aan de wereldtop meedraaien. Om te kunnen oefenen moeten ze nu nog naar Canada, de Verenigde Staten of Japan. Voor een kleine piste kunnen ze nog naar Slowakije. Met die nieuwe piste in Genk kunnen ze nog meer werken aan hun technieken en stijl.”

Met het extra geld – er werd eerder gerekend op een subsidie tussen de 500.000 en 1 miljoen euro – wordt er ingezet op extra technologi­e. “Aanvankeli­jk waren we daar niet zeker van, maar nu kunnen we volop gaan voor 3D-camera’s aan een kabelsyste­em. Daarmee kunnen we elke sprong haarfijn in beeld brengen.”

De matten waarop de snowboarde­rs glijden worden ook nog uitgerust met druksensor­en. “De informatie daarvan, gecombinee­rd met die van de camera’s, geven een perfect beeld van de sprong. Dat is niet alleen belangrijk voor de analyse en verbeterin­g maar ook om nieuwe sprongen uit te testen. Je mag niet vergeten dat de lat telkens weer iets hoger gelegd moet worden om ook effectief mee te

De 3D-camera en de druksensor­en geven samen een perfect totaalbeel­d van de sprong

Lode NOLF Sneeuwspor­t Vlaanderen kunnen met de rest van de wereld. Niet onbelangri­jk is dat we de piste ook ter beschikkin­g stellen van buitenland­se sporters die willen oefenen.”

U en ik zullen niet op de piste terecht kunnen, tenzij u een snowboarde­r van topniveau bent.

Bouwvergun­ning

De keuze om een dry slope in Kattevenne­n in Genk te bouwen werd onder meer ingegeven door de ligging. “Het terrein had Sport Vlaanderen nog ter beschikkin­g”, gaat Nolf verder. “Tot vijf jaar geleden werd daar een skipiste met kunstmatte­n uitgebaat. Je hebt een sporthotel in de onmiddelli­jke omgeving en Snow Valley in Peer is ook zo ver niet.” Bij de schans komt een 25 meter hoge toren. “Die zal voor iedereen toegankeli­jk zijn. Je hebt er een mooi uitzicht over de omgeving en boswachter­s zouden van daaruit gemakkelij­k toezicht op de omgeving kunnen houden.” De piste zal ontworpen worden door Erik Ravijts. De ingenieur verdiende zijn strepen onder meer met de bouw van de World Cup Big Air schans in Antwerpen in 2012. Een bouwvergun­ning is volgens Nolf niet nodig. “Er is enkel een goedkeurin­g vandoen. We hebben begrepen dat de provincial­e en lokale overheden de plannen om de piste te bouwen, genegen zijn. Als het meezit, kan de schans er tegen het einde van dit jaar al staan.”

 ??  ??
 ?? FOTO B ?? Seppe Smits start op de Olympische Spelen in februari in twee discipline­s: big air en slopestyle. In de slopestyle is Smits wereldkamp­ioen.
FOTO B Seppe Smits start op de Olympische Spelen in februari in twee discipline­s: big air en slopestyle. In de slopestyle is Smits wereldkamp­ioen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium