Het Belang van Limburg

De trends

-

1. Rock verliest definitief de strijd van hiphop: 2017 was het eerste jaar in de Amerikaans­e muziekgesc­hiedenis dat R&B en hiphop de meest geconsumee­rde muziekgenr­es waren. Ook tekenend: rockplaten verkochten vorig jaar nog steeds, al was dat vooral te danken aan de oude garde. The Beatles’ ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ was de meest verkochte lp van 2017,en de meest beluisterd­e rockband in de VS was… Metallica.

2. En dat gaat u merken op de festivals: Deze week kondigde Coachella, zowat het hipste festival ter wereld, zijn line-up aan. Stonden daarop te blinken, naast de ‘kleine Belgen’ van Soulwax: Beyoncé, Eminem en The Weeknd. Enkel The War On Drugs staat als hedendaags­e rockband in grote letters op de affiche. Een trend die deze zomer ook wel eens op de grote Belgische festivals zou kunnen doorwerken.

3. Het uitsterven van de rockgenera­tie: Wist u dat ‘The White Album’ van The Beatles dit jaar vijftig kaarsjes uitblaast? En dat Neil Young er in november 73 mag uitblazen? Kortom: ook in 2018 gaat u weer afscheid moeten nemen van enkele van uw muzikale helden.

4. Uw Spotify-abonnement wordt duurder: Het streamingp­latform sloot eind 2017 deals met alle grote platenfirm­a’s, die op hun beurt nu kunnen eisen dat bepaalde albums enkel voor betalende abonnees te beluistere­n vallen. En dus mag u ervan uitgaan dat het luttele bedrag van 10 euro per maand weleens verleden tijd kan zijn. 5. U gaat Spaans moeten leren: De schuldige? Reggaeton, het Caribische muziekgenr­e dat dankzij oorwurm ‘Despacito’ van Luis Fonsi en Daddy Yankee (foto) niet te ontwijken was. Het gevolg? Alle grote popsterren zullen in 2018 hun beste Spaans bovenhalen. Ey macarena!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium