Het Belang van Limburg

Duikt Guido op in ‘Familie’?

Extra lange aflevering is een thriller van formaat

- Tom VETS

Net als vorig jaar verwent de VTM-reeks ‘Familie’ haar kijkers met een middenseiz­oensfinale van een uur. Deze keer staat die in het teken van Guido Van den Bossche, misschien wel het meest iconische personage uit de geschieden­is van de Vlaamse soap. Achttien jaar geleden legde die het loodje, maar toch hopen fans dat acteur Karel Deruwe weer tevoorschi­jn komt in de reeks. Onwaarschi­jnlijk, maar in de soap kan het allemaal. Wij snorden enkele beruchte voorganger­s op. Fans van ‘Familie’ zitten vanavond op het puntje van hun stoel, want de Van den Bossches daveren op hun grondveste­n. Amélie (Erika Van Tielen) laat Guido Van den Bossche (Karel Deruwe) opgraven om te laten onderzoeke­n of ze echt zijn dochter is. Maar terwijl de Van den Bossches dit willen verhindere­n, wacht hen op het kerkhof een verrassing van formaat. Met het beeld van een geschrokke­n Peter (Gunther De Batselier) eindigde donderdag de aflevering.

Wat was er aan de hand met de doodskist? Leeft Guido nog? Want is zijn stem niet te horen in een trailer die VTM eerder deze week loste? Vanavond geeft de soap uitsluitse­l. Mocht Guido nog leven en terugkeren in de reeks, zou dat geen primeur zijn in de wereld van de soaps.

Onder de douche

De eerste keer dat een dood gewaand personage op een - bijzonder ongeloofwa­ardige - manier terugkeerd­e, was natuurlijk Bobby Ewing (Patrick Duffy) in de Amerikaans­e reeks ‘Dallas’ in 1986. Bobby was gestorven in de finale van seizoen 8, maar al snel daarna zakten de kijkcijfer­s weg. De scenariste­n bedachten een voor die tijd revolution­air scenario: de volledige negende jaargang bleek een droom van Pamela (Victoria Principal). Op het einde van het sei- zoen werd ze wakker, hoorde geluid in de badkamer en zag Bobby levend en wel onder de douche staan. De zet werd niet op applaus onthaald: ‘Dallas’ kende nooit meer het succes van weleer.

Vliegtuigc­rash

De scenariste­n van ‘Mooi & Meedogenlo­os’ maakten het helemaal te bont. Zij lieten Taylor (Hunter Tylo) sterven bij een vliegtuigc­rash in 1994, omdat Tylo overstapte naar de serie ‘Melrose Place’. Ze was echter zwanger, waarop tv-producent Aaron Spelling haar meteen weer ontsloeg. Tylo keerde terug naar ‘Mooi & Meedogenlo­os’ waar bleek dat Taylor niet op het vliegtuig was gestapt. Ze was op de luchthaven beroofd van haar papieren en neergeslag­en. Ze was gevonden door een Arabische prins die haar meenam en gevangen hield. In 2004 verliet Tylo opnieuw de reeks, en stierf ze in het ziekenhuis. Maar jaren later kwam ze wéér terug. Haar lichaam bleek weggehaald uit het ziekenhuis door diezelfde prins. Het medisch personeel, dat de modefamili­e Forrester meldde dat Taylor dood was, was omgekocht door de prins.

Maar ook in een iets meer realistisc­he soap durft men over het randje te gaan. In ‘Neighbours’ verdronk Harold Bishop (Ian Smith) in 1991 in zee, maar kwam vijf jaar later terug. Bleek dat de man aangespoel­d was in Tasmanië en aan geheugenve­rlies leed. Hij herinnerde zich niks van zijn verleden en ging aan de slag als medewerker bij het Leger des Heils. Hij belandde in die functie op een dag toevallig in Ramsay Street, duizenden kilometers verder, en het personage bleef er nog bijna 20 jaar.

Geheugenve­rlies

Het zou perfect kunnen dat Guido in ‘Familie’ nog leeft. In een soap is immers alles mogelijk. Herinner u hoe Peter Van den Bossche in 1996 stierf in een sekte, maar dat bleek later slechts een schijndood te zijn? En Marie-Rose (Martine Jonckheere) liet het leven in een helikopter­crash. Toen ze in 2005 na zeven jaar weer opdook, bleek dat ze aan geheugenve­rlies leed en zich Catherine De La Mer noemde. ‘Familie’ bedient zich trouwens van een flinke ‘retcon’, vaktaal voor het verdraaien of negeren van het oorspronke­lijke verhaal. Guido werd destijds immers gecremeerd, en niet begraven. En oplettende kijkers zien nog een fout: op het graf staat het jaar 2000, maar Guido stierf al op 13 december 1999.

X‘Familie’, VTM, 20 uur

 ?? VTM
FOTO ?? Peter (Gunther De Batselier) schrikt wanneer hij het graf van Guido Van den Bossche laat openen. Daar staat trouwens een foutje op (inzet): Guido stierf in 1999, niet in 2000.
VTM FOTO Peter (Gunther De Batselier) schrikt wanneer hij het graf van Guido Van den Bossche laat openen. Daar staat trouwens een foutje op (inzet): Guido stierf in 1999, niet in 2000.
 ?? FOTO HBVL ?? Patrick Duffy als Bobby Ewing in de Amerikaans­e reeks ‘Dallas’
FOTO HBVL Patrick Duffy als Bobby Ewing in de Amerikaans­e reeks ‘Dallas’
 ?? Foto ISOPIX ?? Hunter Tylo, die drie keer Taylor vertolkte in ‘Mooi & Meedogenlo­os’.
Foto ISOPIX Hunter Tylo, die drie keer Taylor vertolkte in ‘Mooi & Meedogenlo­os’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium