Het Belang van Limburg

Onderzoek naar jongen (6) die tussen 24 honden leeft

Politie dreigt met sluiting asiel van ‘Superhond’-winnares Heidi Swerts

- Koen SNOEKX

De politie dreigt met de sluiting van hondenasie­l The English Bulldog in Paal omdat het zesjarig kind van de eigenares er in “problemati­sche omstandigh­eden” tussen 24 honden leeft. “Onze dienst jeugd en gezin heeft een plaatsbezo­ek in het asiel gedaan en heeft vastgestel­d dat er sprake is van een verontrust­ende opvoedings­situatie”, zegt korpschef Geert Wouters van politiezon­e Beringen-Ham-Tessenderl­o. “Er is een proces-verbaal opgemaakt en het parket zal nu oordelen hoe het verder moet met het asiel.” Eigenares Heidi Swerts, die ooit nog het VTM-programma ‘Superhond’ won, begrijpt niet wat het probleem is. “Mijn zoontje is net heel gelukkig tussen de honden.” De Truiense Heidi Swerts (43) richtte negen jaar geleden, in 2009, haar eigen hondenasie­l The English Bulldog Resort op. Twee jaar daarvoor, in 2007, had Swerts met haar Engelse bulldog Max het VTM-programma ‘Superhond’ gewonnen en met het prijzengel­d van 25.000 euro maakte ze haar grote droom waar: oude en zieke bulldogs opvangen die geen thuis meer hebben. In al die jaren ving Swerts meer dan 700 honden op. Vandaag houdt ze in haar asiel aan de Schaffense­steenweg in Paal in totaal 24 honden, vooral Engelse en Franse doggen en mopsen. Maar na negen jaar dreigt er nu plots een sluiting van het asiel. “Er is bij de politie een klacht ingediend dat mijn zoontje in onhygiënis­che toestanden tussen de honden leeft”, zegt Heidi Swerts. “Blijkbaar wil iemand mijn levenswerk kapotmaken. Ik ben hier echt niet goed van.”

Uitwerpsel­en

Naar aanleiding van de klacht kreeg Swerts gisteren in haar asiel het bezoek van de dienst jeugd en gezin van de politie BeringenHa­m-Tessenderl­o. “Dinsdag is hier ook al een ploeg van de politie over de vloer gekomen”, zucht Swerts. “Ik begrijp er niets van. Blijkbaar is er iemand naar de politie gestapt omdat mijn zoontje Alex (6) hier tussen de uitwerpsel­en van honden moet leven, maar dat is een grove leugen”, fulmineert Swerts. “De hele dag door poets ik mijn huis en als een hond binnen zijn behoefte doet ruim ik dat onmiddelli­jk op.” Nog volgens de klacht zou Heidi’s zoontje altijd naar honden ruiken. “Oké, er lopen hier in huis veel honden rond en er hangt hier inderdaad een hondengeur, maar ik doe er alles aan om mijn zoontje op een gezonde en hygiënisch­e manier op te voeden. De politie twijfelt ook of mijn zoontje wel gelukkig is tussen de honden. Maar als ze hem dat zelf zouden vragen, ben ik er zeker van dat hij zal zeggen dat hij niet anders wilt. Hij houdt echt van de honden.”

De hele dag door poets ik mijn huis en als een hond binnen zijn behoefte doet ruim ik dat onmiddelli­jk op

Heidi SWERTS

Verbouwing

Korpschef Geert Wouters bevestigt dat er een onderzoek loopt naar asiel The English Bulldog Resort. “We hebben inderdaad een plaatsbezo­ek gedaan in het asiel en vastgestel­d dat er een kind in problemati­sche omstandigh­eden leeft. Er is van deze verontrust­ende opvoedings­situatie een pro- ces-verbaal opgemaakt en het parket zal nu oordelen hoe het verder moet met het asiel”, zegt Wouters.

“Tijdens hun bezoek heeft de politie mij gezegd dat ik mijn honden beter nu al kan wegdoen, maar dat kan ik niet”, zegt Heidi Swerts geemotione­erd. “Mijn honden zijn mijn leven. Ik kan niet zonder die beestjes.” Swerts is wel bereid om voor een aantal honden een nieuwe thuis te zoeken. “Maar ik wil zeker twintig honden houden, omdat ze al jaren bij mij leven en ik er enorm aan gehecht ben. Ik ben momenteel ook mijn huis aan het verbouwen, zodat er binnen twee maanden heel wat extra ruimte bijkomt voor de honden. Hopelijk kan ik mijn beestjes alsnog houden.”

 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? “Er lopen in mijn huis veel honden rond, maar ik doe er alles aan om mijn zoontje op een gezonde manier op te voeden”, zegt Heidi Swerts, eigenares van het hondenasie­l in Paal.
Foto HBVL “Er lopen in mijn huis veel honden rond, maar ik doe er alles aan om mijn zoontje op een gezonde manier op te voeden”, zegt Heidi Swerts, eigenares van het hondenasie­l in Paal.
 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? “Er lopen hier in huis veel honden rond, maar ik doe er alles aan om mijn zoontje op een gezonde en hygiënisch­e manier op te voeden”, zegt Heidi Swerts, eigenares van The English Bulldog Resort in Paal.
FOTO HBVL “Er lopen hier in huis veel honden rond, maar ik doe er alles aan om mijn zoontje op een gezonde en hygiënisch­e manier op te voeden”, zegt Heidi Swerts, eigenares van The English Bulldog Resort in Paal.
 ?? FOTO HBVL ?? Alex (6) het zoontje van Heidi Swerts.
FOTO HBVL Alex (6) het zoontje van Heidi Swerts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium