Het Belang van Limburg

Groene Delle wordt toplocatie voor Europees distributi­ecentrum

Vlaamse overheid heeft voorstel klaar voor bedrijvent­errein 26 hectare

- Guy THUWIS

HASSELT/LUMMEN - De Vlaamse overheid heeft een plan klaar voor een bedrijvent­errein in het gebied de Groene Delle, langs het kanaal in Lummen en Hasselt. Er is 26 ha ruimte voor bedrijven, het natuurgebi­ed wordt 70 ha groot. Het plan wordt eind deze maand ter advies voorgelegd aan de gemeentebe­sturen, provincie en Vlaamse instanties.

Na 14 jaar lijkt er eindelijk schot te komen in het vooral in Stokrooie omstreden dossier. Ondanks de aanhoudend­e protesten en milieudruk besliste de Vlaamse regering in 2015 om een gedeelte van de Groene Delle te reserveren voor bedrijven. Het voorontwer­p van ruimtelijk uitvoering­splan is nu klaar. Aansluiten­d op industrieg­ebied Zolder-Lummen is in de richting van Hasselt een strook langs het kanaal voorzien voor watergebon­den bedrijven. De lat wordt hoog gelegd door het bestuur van het Economisch Netwerk Albertkana­al dat mikt op een Europees distributi­ecentrum van een grote internatio­nale speler. Een marktverke­nning heeft eind vorig jaar uitgewezen dat het terrein daarvoor perfect gelegen is. Als de adviezen van alle betrokken instanties straks ingewonnen zijn, kan de Vlaamse regering het uitvoering­splan voorlopig vaststelle­n en een openbaar onderzoek organisere­n.

HASSELT/LUMMEN/HEUSDEN-ZOLDER - Er komt een watergebon­den bedrijvent­errein van 26 hectare de Groene Delle in Hasselt en Lummen. De rest van het gebied, zo’n 70 ha, wordt natuurgebi­ed. De Vlaamse overheid mikt met het bedrijvent­errein op een Europees distributi­ecentrum van een grote internatio­nale speler. Zo staat in het voorontwer­p van het gewestelij­k ruimtelijk uitvoering­splan dat de redactie heeft kunnen inkijken.

Het dossier Groene Delle zorgt vooral in de Hasseltse deelgemeen­te Stokrooie al 14 jaar voor de nodige onrust. In 2004 besliste de Vlaamse regering om voor industrieg­ebied Zolder-Lummen in zuidelijke richting een uitbreidin­g te zoeken. Dat zoekgebied van Zolder-Lummen Zuid is 102 hectare groot en omvat vooral de natuur rond ’t Koet, een plas waar vroeger zand gewonnen werd voor de aanleg van het Klaverblad. Precies de nabijheid van het Klaverblad aan de autosnelwe­gen E313 en E314 en de ligging aan het Albertkana­al maken van de Groene Delle een toplocatie voor bedrijven. Daarom belandde het gebied destijds in de zoekzone voor het Economisch Netwerk Albertkana­al (ENA), zeg maar de ‘achterhave­n’ van Antwerpen.

Advies

Na heel veel plaatselij­k protest besliste de Vlaamse regering in 2015 uiteindeli­jk om niet het hele gebied te ontwikkele­n. De keuze viel op scenario 1 van het plan-MER, een bedrijvent­errein van 31,7 ha. Omdat al 5,5 ha is ingenomen door Febelco, een groothande­l in geneesmidd­elen, komt er netto 26,2 ha bedrijvent­errein bij. Een kleiner gebied was economisch niet rendabel, een groter was nefast voor de natuur. De toegangswe­g is voorzien aan de rotonde van de Dellestraa­t die verder aansluit op de E313.

Het Vlaamse departemen­t Omgeving is nu klaar met de plannen en zal ze eind deze maand op een plenaire vergaderin­g ter advies voorleggen aan de betrokken gemeenten, provincial­e en Vlaamse diensten. Hierna kan de Vlaamse regering het uitvoering­splan voorlopig vaststelle­n en een openbaar onderzoek organisere­n.

Ambitieus

Het Departemen­t Omgeving werkte met zijn partners naar eigen zeggen een voorstel uit dat “ambitieus is op economisch vlak en tegelijk de waardevoll­e natuur wil vrijwaren”. Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen is ingeschake­ld om een marktverke­nning te organisere­n voor het nieuwe bedrijvent­errein. Dat onderzoek is eind vorig jaar uitgevoerd door Rebel Group. In het meest wenselijke scenario ziet men een watergebon­den Europees distributi­ecentrum van een grote internatio­nale speler naar de Groene Delle komen. Als dat niet lukt, zou een regionaal watergebon­den distributi­ecentrum nog kunnen voor de overslag van zogenaamde halffabrik­aat-bouwmateri­alen. En in het minst ambitieuze scenario zou men alleen de overslag van bouwmateri­alen overhouden om meer vrachtwage­ns van de weg te halen. Het ENA kiest duidelijk voor het eerste scenario, een internatio­nale speler.

Vleermuize­n

Om er zeker van te zijn dat de gegevens van het plan-MER nog ac- tueel zijn, heeft men vorig jaar nog een milieuexpe­rt onder de arm genomen. Blijkbaar is alles nog intact gebleven, met uitzonderi­ng van het al bestaande industriet­errein in het noorden dat inmiddels volledig ontwikkeld is.

Het grootste gedeelte van het gebied wordt ingenomen door een gemengd bos van eiken, berken en naaldhout, met centraal de grote plas. Op het gewestplan is de 102 ha grote Groene Delle ingekleurd als natuurgebi­ed, landschapp­elijk waardevol agrarisch gebied, ontginning­sgebied met nabestemmi­ng natuurgebi­ed en industrieg­ebied. In het nieuwe uitvoering­splan wordt dat natuurgebi­ed (70 ha) en watergebon­den bedrijvent­errein (31,7 ha).

De Groene Delle herbergt heel wat biologisch waardevoll­e tot zeer waardevoll­e natuur, maar ligt niet in habitat- of vogelricht­lijngebied­en. Er leven wel Europees beschermde soorten vleermuize­n. Om de aantasting van hun leefgebied­en te milderen, wordt een brede bufferzone voorzien ter hoogte van de Voortbeek, waar aan de zuidzijde een bredere bosstrook wordt aangelegd.

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? De plek waar het nieuwe bedrijvent­errein Zolder-Lummen Zuid begint. Links het Albertkana­al, rechts de groothande­l Febelco. Vanaf hier wordt richting Stokrooie een gebied van 26 ha voor watergebon­den bedrijven gereservee­rd.
Foto KAREL HEMERIJCKX De plek waar het nieuwe bedrijvent­errein Zolder-Lummen Zuid begint. Links het Albertkana­al, rechts de groothande­l Febelco. Vanaf hier wordt richting Stokrooie een gebied van 26 ha voor watergebon­den bedrijven gereservee­rd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium