Het Belang van Limburg

Arme Carles

- Door Luc Standaert

Hoe zou het nog zijn met Carles Puigdemont, de door Spanje afgezette, maar met vlag en wimpel herkozen minister-president van Catalonië?

Niet zo goed, vrezen we. In zijn agenda staat weliswaar de nieuwjaars­receptie van N-VA-Leuven, maar de eerste zitting van het nieuw verkozen Catalaans parlement alvast niet. Daar zou Puigdemont nochtans gloriëren als de man die de Spaanse premier Rajoy voor aap zette door (met de andere separatist­ische partijen) de verkiezing­en te winnen die Rajoy had uitgeschre­ven om een eind te maken aan die onafhankel­ijkheidsfl­auwekul.

Maar Carles Puigdemont kan nog altijd niet terug naar Spanje, omdat hij daar meteen in de gevangenis vliegt. Zijn vicepremie­r Oriol Junqueras, die in Spanje bleef en effectief in de gevangenis gestopt werd, kreeg gisteren te horen dat hij niet vrijkomt op borg omdat het Spaans gerecht vreest dat hij terug zou gaan ijveren voor een onafhankel­ijk Catalonië.

Het lijkt er sterk op dat de stugge Mariano Rajoy, en de al even stugge door hem benoemde rechters, gewoon op een verrotting­sstrategie mikken. Zolang Puigdemont en zijn vier collega’s in Brussel blijven, hebben ze er in Spanje geen last van.

En dat brengt ook de separatist­ische partijen in Catalonië in moeilijkhe­den. Die hebben de meerderhei­d in het parlement, maar hebben daarvoor wel de stemmen nodig van de mensen die in Brussel zitten. De vier ministers zijn dus in pijnlijke onderhande­ling met hun partijen om hun parlements­zetels af te staan aan plaatsverv­angers die wel kunnen komen stemmen. Puigdemont zelf hoeft zijn mandaat niet in te leveren, want de separatist­en willen hem nog altijd als boegbeeld uitspelen en toch tot minister-president verkiezen, ook al moet hij dan besturen vanuit Brussel.

Door helemaal niks te doen lijkt Mariano Rajoy, de grote verliezer van de Catalaanse verkiezing­en, toch nog zijn groot gelijk te willen halen. Al is zijn positie erg wankel geworden. Rajoy leidt een minderheid­sregering die wordt gesteund door de socialiste­n en door Ciudadanos, de nieuwe liberale partij die ontstaan is na de Spaanse bankencris­is. Ciudadanos is na de verkiezing­en de grootste partij geworden in Catalonië, al kan ze geen meerderhei­d vormen. De verleiding is groot om ook in Spanje vervroegde verkiezing­en uit te lokken en Rajoy ten val te brengen. Alleen schieten de Catalanen daar niets mee op. Want Ciudadanos is zo mogelijk nog meer gekant tegen Catalaanse onafhankel­ijkheid dan de partij van Mariano Rajoy.

Zolang Puigdemont en zijn vier collega’s in Brussel blijven hebben ze er in Spanje geen last van

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium