Het Belang van Limburg

Antwerpen overspoeld door coke

Nog nooit zo veel cocaïne onderschep­t in haven

- Pieter HUYBERECHT­S

Uitgebrand­e auto’s, doorzeefde rolluiken en her en der een vermiste of een ontvoering. Het Antwerpse gerecht verwerkt momenteel 25 dossiers die kaderen rond afrekening­en en internatio­nale drugsmaffi­a. “Nooit eerder hebben we in de haven in één jaar tijd zoveel tonnen coke in beslag genomen”, meldt de Antwerpse federale politie. Straatwaar­de: 2,37 miljard euro. Zelfs de havenplann­ers in Antwerpen zijn tegenwoord­ig op hun hoede als ze de hond uitlaten. Vraag maar aan Marsin Y. (29), een man die “in de verste verte niets met drugs te maken heeft”. De man uit Schoten kreeg een half jaar geleden vijf kogels in zijn benen, afgevuurd vanuit de struiken door een dader uit het Nederlands­e gangstermi­lieu. Hij herstelt er nu nog van. Of Gianni B. uit Schilde, die woensdag vaststelde dat onbekenden kogels afvuurden op zijn kinderkame­r. “Ik zit in de problemen”, zei hij vrijdag, net voor hij op de vlucht sloeg.

Of ook deze schietpart­ij rond cocaïne draait, is nog niet zeker. “Intussen hebben we 25 dossiers die wél rond internatio­nale drugs- handel draaien”, zegt Stanny De Vlieger, baas van de Antwerpse federale politie (FGP). Complexe dossiers, klinkt het, met meer zwijgers dan praters. “Cocaïne blijft een groot probleem. Daarom investeerd­en we in 2017 liefst 62.000 manuren in de strijd tegen de drugsmaffi­a.”

Tussen de bananen

Wie een emmer met afvalwater vult, waar ook in een Europese stad, vindt nergens meer cocaïneres­ten dan in Antwerpen. Nooit nam de douane in de haven meer wit poeder in beslag. Vorige week nog zeven ton tussen de bananen, in totaal vorig jaar 39,5 ton. Een absoluut record en liefst 35 ton meer dan in 2013. Mocht al dat wit poeder op straat verhandeld zijn geweest, kom je aan liefst 2,37 miljard euro. Bovendien werd nog bijna 40 ton overzee onderschep­t die voor de Antwerpse haven bestemd was.

“De tijd dat koeriers enkele kilo’s cocaïne uit rugzakken haalden in de haven en ermee in een klaarstaan­de wagen sprongen, is voorbij”, zegt De Vlieger. “We doen niet zozeer meer drugsvangs­ten, maar als gevolg van de hermetisch afgesloten containert­erminals, zijn de kilo’s vervangen door tonnen. Het wordt almaar moeilijker voor hen, en dus worden ook zij profession­eler.” Drugsbaron Frank ‘De Tank’, een van de 135 opgepakte drugscrimi­nelen vorig jaar in het Antwerpse en sinds kort thuis met een enkelband, gaf de speurders een financiële inkijk. De bedragen die circuleren zijn om te duizelen: een planner die de container checkt? 100.000 euro onder tafel. Een dokwerker die de coke uithaalt? 1.000 euro per kilo. Een trucker die het poeder tot bij de bende brengt? 150.000 euro. Zelf streek ‘De Tank’ naar eigen zeggen 2 à drie miljoen euro op. En dat in amper twee jaar tijd.

FGP’er Roger Moorthamer stelt vast de business zeer lucratief blijft, voor élke schakel in het internatio­nale verhaal. “De ‘blokken’ coke die in de haven aankomen, zijn zuivere cocaïne die tot viermaal versneden worden voor verkoop. Van één kilo maakt men er drie à vier.” Het recordjaar zorgt dus niet voor euforie. “Het blijft dweilen met de kraan open.”

 ?? FOTO HBVL ?? In de Antwerpse haven troffen douaniers vorig jaar in vijf sporttasse­n in totaal 120 kilo cocaïne aan.
FOTO HBVL In de Antwerpse haven troffen douaniers vorig jaar in vijf sporttasse­n in totaal 120 kilo cocaïne aan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium