Het Belang van Limburg

“Kinderen opsluiten moet uitzonderi­ng worden”

Meerderhei­d heeft plan om dwang in jeugdpsych­iatrie terug te dringen

- Timmie VAN DIEPEN

De Vlaamse meerderhei­dspartijen hebben een plan klaar om het gebruik van dwang en isolatie in de kinder- en jeugdpsych­iatrie terug te dringen. In oktober bleek uit een rapport van de Zorginspec­tie dat kinderen nog te vaak worden opgesloten als ze zich moeilijk gedragen, ook al vormen ze geen acuut gevaar. Een internatio­naal team met experten moet Vlaanderen nu raad geven. Instelling­en die hun infrastruc­tuur aanpassen om dwang te vermijden, moeten daar via subsidiëri­ng ook financieel voor worden beloond.

BRUSSEL -

Door meer buitenruim­tes of prikkelarm­e ontspannin­gskamers te voorzien, zal er minder gebruik moeten worden gemaakt van dwang

Van de 4.734 kinderen die in 2015 in de Vlaamse kinder- en jeugdpsych­iatrie werden opgenomen, werden er 692 – één op zeven – voor korte of langere periode afgezonder­d. Vaak wordt nog te snel naar dit soort dwangmaatr­egelen gegrepen. In driekwart van de afdelingen worden de kinderen ook afgezonder­d als er niet meteen acuut gevaar is.

“De kinderen die in dit soort instelling­en zitten zijn al uiterst kwetsbaar”, zegt Vlaams Parlements­lid Vera Jans (CD&V). “Daarom moeten we er alles aan doen om dwangmaatr­egelen tot een minimum te beperken. Het moet de uitzonderi­ng worden en geen automatism­e, zoals nu soms nog het geval is.”

Internatio­naal team

Jans schreef de afgelopen maanden een resolutie die de Vlaamse regering oproept actie te ondernemen. De tekst wordt gesteund door de Vlaamse coalitiepa­rtners N-VA en Open Vld. “Dit is geen vrijblijve­nd stuk”, zegt Jans. “In januari of februari zal de resolutie in de commissie Welzijn worden besproken, dit jaar al verwacht ik de eerste maatregele­n.”

Zo moet er een internatio­naal team worden aangesteld met experts uit landen waar de dwangmaatr­egelen met succes werden teruggedro­ngen. “Het gaat onder andere over de Scandinavi­sche landen, waar met andere methodes en infrastruc­tuur het gebruik van dwang sterk is verminderd. Van een totaalverb­od, zoals in het Verenigd Koninkrijk, zijn we geen voorstande­r.”

Prikkelarm­e kamers

De meerderhei­dspartijen vragen de regering ook om subsidies voor nieuwbouw of uitbreidin­gen van instelling­en toe te wijzen aan het wegwerken van infrastruc­turele gebreken die dwangmaatr­egelen in de hand werken. “Je moet kinderen het gevoel van veiligheid en ruimte geven, in plaats van het gevoel opgesloten te zijn”, zegt Jans. “Dat kan door meer buitenruim­te of prikkelarm­e ontspannin­gskamers te voorzien.”

Vera Jans benadrukt dat het debat genuanceer­d en delicaat is. “Ook de mensen die er werken doen dit liever niet, maar we merken dat de sector zoekende is. Uiteraard heeft het ook te maken met de personeels­bezetting en de aanwezige competenti­es. Ook daar zal het internatio­nale team ons bij kunnen helpen om te bekijken wat nodig is.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium