Het Belang van Limburg

Steve Bannon gaat op zijn grote bek

Financiers laten Trumps ex-strateeg vallen na heisa over boek

-

Nu de stofwolk rond het schandaalb­oek ‘Fire and Fury’ wat opgetrokke­n is, komt er stilaan een wat klaardere kijk op de gevolgen van de publicatie. Steve Bannon, de ooit zo machtige strategisc­h adviseur van de president, blijkt zijn hand overspeeld te hebben door zijn persoonlij­ke aanval op de president en zijn familie in het boek. Na Trump hebben nu ook zijn belangrijk­ste financiers hun banden met Bannon verbroken. Steve Bannon, die nooit een blad voor de mond neemt, deed dat ook niet in zijn gesprekken met Michael Wolff, de auteur van het boek. En dat breekt hem nu zuur op. Donald Trump reageerde donderdag al dat Bannon “tegelijk met zijn baan ook zijn verstand verloren had”. Maar vrijdag kwam er nog slechter nieuws voor Bannon. Robert en Rebekah Mercer, vader en dochter met een miljardenf­ortuin die de belangrijk­ste sponsors waren van Bannon en zijn nieuwssite Breitbart, laten hem vallen. In een ijskoude mededeling laten ze weten dat ze al maanden geen contact meer met hem hebben, zijn recente acties en verklaring­en niet ondersteun­en en geen financiële steun geven aan zijn politieke agenda.

Republikei­nse revolutie

De Mercers haalden in 2016 Steve Bannon (en Kelianne Conway) binnen in het Trump-campagnete­am, samen met een cheque van 5 miljoen dollar. Sinds zijn ontslag in het Witte Huis werkte Bannon aan een ‘Republikei­nse revolutie’. Het plan was om telkens extreme Tea Party-kandidaten uit te spelen tegen gematigde Republikei­nen. Dat plan kreeg al een ferme deuk toen rechter Roy Moore, een typische Bannon-kandidaat, vorige maand in de oerconserv­atieve staat Alabama het onderspit moest delven tegen een Democratis­che kandidaat, waardoor de Republikei­nse meerderhei­d in de Senaat nu geslonken is tot één zetel. Zonder de financieri­ng van de Mercers lijkt het onwaarschi­jnlijk dat Bannon zijn revolutie gaat kunnen doorvoeren.

Zijn medewerker­s vrezen dat hij zelfs zijn baan als voorzitter van het door hem groot gemaakte Breitbart gaat verliezen. ‘Fire and Fury’ zelf is ondertusse­n goed op weg om een gigantisch­e bestseller te worden. Mensen stonden aan te schuiven om het boek te kopen, op Amazon is het de absolute nummer één.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium