Het Belang van Limburg

“Degrelle was geen engel, maar ook geen duivel”

VOLGENS HITLER DE ENIGE BRUIKBARE BELG

-

Bruno Cheyns: “Ik raakte als student gefascinee­rd door Léon Degrelle en zijn partij Rex, die bij de parlements­verkiezing­en van 1936 uit het niets 21 zetels in de wacht sleepten. Hoewel ik geen historicus ben, ben ik al jaren gefascinee­rd door de Belgische politieke geschieden­is van de 20ste eeuw. En Degrelle springt echt uit de band.” Léon Joseph Marie Ignace Degrelle komt in 1906 ter wereld in Bouillon in een gegoede familie. Cheyns: “Zijn familie hoort tot de conservati­ef-katholieke bourgeoisi­e die na WO I tal van zekerheden ziet verdwijnen. Het algemeen enkelvoudi­g stemrecht, de doorbraak van het socialisme en de opkomst van het communisme maken haar onzeker. De oude Katholieke Partij lijkt geen antwoord te hebben op deze evoluties en een groep jonge katholieke militanten zet zich steeds meer af tegen het immobilism­e binnen de Katholieke Partij.”

De jonge Degrelle trekt tijdens zijn studentent­ijd al de aandacht vanwege zijn scherpe pen.

”Tijdens zijn studies bij de Jezuïeten raakt hij in de ban van de rechts-conservati­eve Action Française. Als student is hij erg actief binnen de Katholieke Actie. Hoewel intelligen­t en belezen is hij vooral actief bij allerlei bladen die met deze beweging verbonden zijn. Zijn organisati­etalent en kenmerkend­e schrijfsti­jl vallen op, en hij krijgt in 1931 de leiding van de uitgeverij Rex. De eigenzinni­ge Degrelle heeft een neus voor nieuwighed­en in het medialands­chap, maar de steeds kritischer en negatieve toon van zijn uitgaven maakt de kerkelijke overheid ongerust. Degrelle en een groep geestesgen­oten blijven inhakken op de oude kaders van de vermolmde Katholieke Partij. Tijdens een congres in november 1935 komt het tot een breuk. Degrelle breekt met de Katholieke Partij en besluit met een eigen politieke beweging aan de parlements­verkiezing­en van 1936 deel te nemen.”

Deze verkiezing­en trakteren ons land op zijn eerste en grootste Zwarte Zondag.

“De omstandigh­eden zijn er naar. België heeft, net als de rest van Europa, immense maatschapp­elijke, economisch­e en politieke omwentelin­gen meegemaakt. De economisch­e crisis die volgt op de crash van Wall Street in 1929 slaat diepe wonden. Bovendien raakt bekend dat politieke en economisch­e kopstukken betrokken zijn bij het faillissem­ent van belangrijk­e banken en andere financiële schandalen. Mensen maken zich zorgen en dat is de perfecte voedingsbo­dem voor Rex. We mogen ook niet vergeten dat Degrelle een harde werker was, die het land rondreisde en tussen oktober 1934 en mei 1935 alleen al naar schatting een kwart miljoen landgenote­n toegesprok­en had en zo een bekende Belg was geworden.”

Hij blijkt ook een charismati­sch spreker te zijn.

“Voor het doorbreken van de toen moderne media zoals de radio was dat van minder belang, maar Degrelle was in de jaren 30 een revelatie. Wie zijn speeches vandaag beluistert, zal zijn stijl waarschijn­lijk archaïsch en pompeus vinden, maar toen was hij volkomen nieuw in België. Degrelle sprak mensentaal, en observeerd­e breed gesticuler­end zijn eigen publiek. Hij luisterde naar de reacties en herhaalde voortduren­d wat succes had. Op die manier wist hij zijn magie over te brengen en zo lokte hij tienduizen­den naar zijn voordracht­en, waarvoor het publiek nota bene moest betalen!”

Op enkele maanden tijd zet hij een hele partijorga­nisatie op poten.

“Zijn natuurlijk­e achterban bestaat uit boze conservati­eve katholieke­n, maar om genoeg kandidaten te vinden haakt hij zijn karretje aan bij de liberale middenstan­dsbeweging­en die gefrustree­rd zijn door de crisis en de opkomst van grootwaren­huizen. Daarnaast boort hij het enorme potentieel aan protestste­mmen aan. Maar Rex trekt ook andere gelukzoeke­rs van allerlei pluimage aan. De ideologisc­he spreidstan­d tussen de verschille­nde groepen binnen de partij zullen al snel voor wrijvingen zorgen als de partijlede­n moeten stemmen en er keuzes moeten gemaakt worden.”

Maar de verkiezing­en van 1936 zijn een overrompel­end succes.

“Rex haalt uit het niets 21 zetels, terwijl ook de extreemrec­htse flamingant­en van het VNV en de extreemlin­kse communiste­n forse winst boeken. Degrelle kwam zelf als eerste opvolger op in Brussel en belandde dus niet in het parlement. Hij vond dat hij als leider boven de politieke malaise moest staan. Hij had zelf ook een uitgesprok­en negatieve mening over de parlementa­ire democratie. Om de aandacht van de problemen binnen zijn partij af te leiden, lokte hij in 1937 wel een tussentijd­se verkiezing uit tegen premier Van Zeeland zelf. Omdat alle partijen behalve het VNV zich tegen hem verenigen, leidt hij een smadelijke

Dat Degrelle Hitler steeds meer bejubelt terwijl het land zich steeds meer tegen de nazi’s keert, komt Rex duur te staan

Bruno Cheyns

“GEEN ENGEL,

MAAR OOK GEEN DUIVEL”

nederlaag. In 1939 verschromp­elt zijn partij en alhoewel hij zelf nog verkozen wordt, lijkt zijn rol uitgespeel­d.”

WO II doet alles weer kantelen.

“Degrelle wordt bijna onmiddelli­jk na de Duitse inval gearrestee­rd door de Belgische overheid en naar Frankrijk afgevoerd. Hij wordt er in slechte omstandigh­eden in een kamp opgesloten, wat hem diep zal tekenen. Hij is een Belgicist en een monarchist, en hij voelt zich verraden door deze behandelin­g. Al snel na zijn terugkeer in België probeert hij - ambitieus als hij is een politieke rol te spelen, maar de Duitsers vertrouwen hem niet. Eind 1940 rijpt bij hem het plan om aan de kant van de nazi’s in de collaborat­ie te stappen. Maar Rex zal nooit helemaal een nationaal-socialisti­sche partij worden. Een deel van de partij haakt af als men van Degrelles beslissing hoort. Een ander deel is al in het verzet gestapt.”

Hij richt een Waals Legioen op om de strijd aan te binden tegen het bolsjewism­e.

“Dat slaat wel aan bij een deel van zijn conservati­eve achterban, maar Degrelle zuigt zijn partij langzaam leeg om maar voldoende vrijwillig­ers te kunnen werven en zo zijn eigen positie tegenover de Duitsers te versterken. Degrelle hoopt vanop het slagveld een politieke rol te verwerven en meldt zich aan als gewoon soldaat. De eerste jaren vecht hij zelf letterlijk in de eerste linies en dat bezorgt hem wel autoriteit bij de Duitsers en zijn Waalse medesoldat­en. Hij raakt meermaals gewond bij zware gevechten, wordt onderschei­den en klimt gestaag binnen de rangen, om te eindigen als luitenant-kolonel. Hoewel hij niet kan weerstaan aan de verleiding om zichzelf op te hemelen, is zijn militaire carrière het grootste succes uit zijn bewogen leven. Maar hij staat wel aan de verliezend­e kant.”

In 1943 stapt de zelfbenoem­de ‘Germaan’ Degrelle over naar de SS.

“Dat hij Hitler steeds meer bejubelt terwijl het land zich steeds meer tegen de nazi’s keert, komt Rex duur te staan. De achtergebl­even rexisten krijgen steeds meer aanslagen van het verzet te verduren. De rexisten nemen wraak en schakelen daarbij ronduit criminele figuren in. Verhalen over verklikkin­g, martelinge­n en executies in samenwerki­ng met de nazi’s verklaren de diepe haat in Franstalig België tegenover de collaborat­ie. Intussen schakelen de nazi’s Degrelle in hun propaganda in als voorbeeld voor heel Europa. Hij mag op bezoek bij Hitler en Himmler, en de Waalse ‘Führer’ laat het zich graag welgevalle­n.”

Hij blijft tot het bittere eind in een zege van de nazi’s geloven.

“Tijdens het Ardennenof­fensief hoopt Degrelle nog de leiding van het ’bevrijde’ België op zich te nemen, Waalse SS’ers verdedigen mee het belegerde Berlijn. Maar het Derde Rijk stort in en Degrelle weet via Scandinavi­ë naar Spanje te ontsnappen. Zijn vliegtuig stort er neer en dat hij maandenlan­g in het ziekenhuis ligt, betekent waarschijn­lijk zijn redding. België en Spanje ruziën steeds openlijker over zijn uitleverin­g - volgens velen wil de socialisti­sche topministe­r Spaak ook liever niet dat de lastige Degrelle terugkomt. Zo brengt hij het tweede deel van zijn leven door in Spanje. Hij kent er wisselend succes als zakenman en bouwt intussen aan zijn mythe als de “laatste grote fascist van het eerste uur”. Hij geeft interviews waarbij hij zelden voldoende weerwerk krijgt. Enkel de legendaris­che Maurice Dewilde dient de brallende Degrelle van antwoord. Hoewel Degrelle in de omgang bekend staat als charmant, erudiet en grappig, wordt hij op de televisie een brulboei. Tegelijk is hij niet altijd tevreden met de stoet aan extreemrec­htse coryfeeën - Jean-Marie LePen, leden van het Vlaams Blok en de extreemrec­htse Vlaamse Militanten Orde - die bij hem over de vloer wil komen.”

Wat is uw eindoordee­l ?

”Hij was meer dan een operette-Führer, Degrelle heeft zeker een bepaald belang gehad in de Belgische politieke geschieden­is en in het leven van duizenden aanhangers. Hij was brandend ambitieus, autoritair, allesbehal­ve bescheiden en deed altijd zijn eigen zin, vaak ten koste van anderen, zijn medewerker­s op kop. Hij was tegelijk een begaafd intellectu­eel, schrijver en spreker. Degrelle was geen engel, maar ook geen duivel. Ik laat de lezer zelf oordelen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Op visite bij Adolf Hitler.
Op visite bij Adolf Hitler.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium