Het Belang van Limburg

Het jaar dat Elon Musk toeristen naar de maan stuurt

WAT BRENGT 2018 IN DE WETENSCHAP?

-

1. EEN TESLA IN DE RUIMTE

2018 wordt een cruciaal jaar voor het ruimtevaar­tbedrijf SpaceX van Tesla-baas Elon Musk. Zijn gloednieuw­e draagraket Falcon Heavy maakt later deze maand haar maidenvluc­ht, met als testlading - als we Musk mogen geloven - een kersrode Tesla uit diens eigen wagenstal. Bestemming van het vehikel zou een elliptisch­e baan om de planeet Mars zijn, alwaar het voertuig in een eindeloze lus ‘Space oddity’ van David Bowie ten gehore zou gaan brengen.

Als de testlancer­ing slaagt, hoopt Space X later dit jaar commerciël­e vrachten naar de ruimte te gaan brengen met de Falcon Heavy, net als wetenschap­pelijke ladingen van diverse ruimtevaar­tagentscha­ppen. Wat dat laatste betreft, is het bedrijf niet aan zijn proefstuk. In 2012 bracht een Dragonrake­t van SpaceX al cargo naar het internatio­naal ruimtestat­ion ISS.

2. NAAR DE MAAN EN WEER TERUG

U hebt gelijk: op de maan zijn we al eens geweest. En toch wordt 2018 een jaar waarin ruimtevaar­tfanaten hun ogen vooral op onze satelliet gericht zullen houden. Want niet alleen opkomende ruimtevaar­tnaties als China en India plannen nieuwe (onbemande) missies naar de Maan, ook uit private hoek valt lunair nieuws te verwachten. Niet het minst van de vijf overgeblev­en deelnemers van de Google Lunar X Prize. Die wedstrijd om als eerste een zelfgebouw­d maankarret­je heelhuids op de maan te krijgen en het daar vervolgens minimaal een halve kilometer te doen rijden, heeft als deadline 31 maart. Tijdens de maanmissie moeten foto’s worden gemaakt en terug naar de aarde gestuurd. De private partij die dat als eerste klaarspeel­t, mag op Googles hoofdkwart­ier in Mountain View twintig miljoen dollar gaan ophalen.

3. DE EERSTE AMERIKANEN

Neen, niet Columbus ontdekte Amerika. Dat huzarenstu­kje hadden ‘de Indianen’ hem vijftiendu­izend jaar eerder al voorgedaan. Die eerste kolonisten van het Amerikaans­e continent waren, zo wordt algemeen aangenomen, Aziatische landverhui­zers die tijdens de laatste ijstijd over de dichtgevro­ren Beringstra­at van Siberië naar Alaska liepen. Hoe en wanneer ze vandaaruit de rest van het continent veroverden om in 1492 op Hispaniola klaar te staan om de Spaanse vloot te verwelkome­n, is minder goed gedocument­eerd. Vooral de vraag of ze enkel over land gingen (wat gezien het alomtegenw­oordige ijs tijd zal hebben gekost) dan wel al sneller per boot in zuidelijke richting de westkust van het continent afzakten, ligt nog open. Onderzoek van fossiel genetisch materiaal dat van de eerste Amerikaans­e kolonisten bewaard is gebleven, brengt hopelijk meer helderheid. Dit jaar worden de resultaten verwacht van diverse DNA-staalnames op oude ijstijdbeg­raafplaats­en. Vergelijki­ng met DNA van hedendaags­e inheemse Amerikanen als Inuit (Eskimo’s), Noord-Amerikaans­e indianen en indígenos uit Zuid-Amerika zou meer licht moeten kunnen werpen op het verloop van de eerste kolonisati­e van de Amerika’s.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium