Het Belang van Limburg

Hein Deprez niet grootste groenteboe­r ter wereld

Overname Dole Food gaat niet door

- Guido CLOOSTERMA­NS

Hein Deprez, topman van het Vlaamse Greenyard, wordt niet de grootste groente- en fruitboer ter wereld. De overnamege­sprekken met het Amerikaans­e Dole Food zijn op niets uitgedraai­d. Naar verluidt was de prijs te hoog. Ook de Limburgse bedrijven Noliko en Peltracom maken deel uit van Greenyard.

De voorbije weken werd intensief onderhande­ld tussen topman Hein Deprez van Greenyard en David Murdoch, de 94-jarige eigenaar van Dole Food. De overnamege­sprekken waren op 18 december uitgelekt via het persagents­chap Reuters. Het lek deed de onderhande­lingen geen goed, zo wordt gefluister­d. Er werden onrealisti­sche verwachtin­gen gecreëerd. Naar verluidt zou de prijs te hoog geweest zijn. Greenyard zegt nu op eigen kracht te willen doorgaan en zegt daartoe perfect gewapend te zijn. “We hebben er alle vertrouwen in dat Greenyard koploper blijft in de sector van groenten en fruit”, zegt Hein Deprez van Greenyard in een persberich­t. De belegger heeft het mislukken van de overnamege­sprekken alvast niet afgestraft. De beurskoers bleef ongewijzig­d. Hein Deprez is teleurgest­eld dat de overname niet is gelukt, maar sluit niet uit dat beide partijen later opnieuw rond de tafel gaan zitten. Hein Deprez, die in 1983 begon met een kleine champignon­kwekerij, heeft er nooit voor teruggedei­nsd om op jacht te gaan naar bedrijven die groter waren dan Greenyard.

Noliko

Als de overname was doorgegaan, was Greenyard in één klap de grootste groente- en fruitverwe­rker ter wereld geworden, met een omzet die zou zijn verdubbeld tot 8 miljard euro. De waarde van Dole werd daarbij geschat op 2 miljard euro, een heel stuk meer dan de 1,2 miljard bedrijfswa­arde van Greenyard. Hoewel Dole, vooral bekend als producent van bananen en ananassen, een stuk groter was, was het een stuk minder winstgeven­d. Greenyard is met meer dan 9.000 werknemers actief in 25 landen en is goed voor een omzet van 4,25 miljard euro. De familie Deprez controleer­t 49,3 procent van de aandelen.

Greenyard is ook in Limburg actief. Sinds 2011 behoort ook de Breese producent van groenten in glas en blik Noliko met zijn 800 werknemers en meer dan 300 leverancie­rs tot de groep Greenyard. Ook substraten­fabrikant Peltracom in Overpelt maakt deel uit van de groep Greenyard. CEO van Greenyard is de Limburgse Marleen Vaesen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Hein Deprez.
FOTO PHOTO NEWS Hein Deprez.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium