Het Belang van Limburg

Graf ‘vergeten’ te graven

Familie boos om misverstan­d op kerkhof van Zelem

- Luk WEYENS

De familie van Rita Vandepoel uit Zelem, die vorige week na een slepende ziekte overleed, kreeg bij de begrafenis vrijdag een tweede klap te verwerken. Toen ze aankwamen op het kerkhof in Zelem, bleek er geen graf gegraven. “Een regelrecht­e schande”, fulmineert echtgenoot Freddy Deblieck. Dankzij een inderhaast opgetromme­lde medewerker van de stad kon de begraving toch nog plaatsvind­en.

Rita Vandepoel overleed op donderdag 28 december thuis in Zelem op 63-jarige leeftijd. “De volgende dag zijn we naar het stadhuis gegaan om het overlijden aan te geven en om de begraving aan te vragen”, zegt echtgenoot Freddy (67). “We kregen als antwoord dat de aanvraag door de begrafenis­ondernemer moest gebeuren.” Die taak nam begrafenis­ondernemer Reweghs ook effectief voor zijn rekening. De uitvaartpl­echtigheid vond vrijdag plaats om 10.30 uur in de parochieke­rk van Lummen, waarna de kist met de lijkwagen werd overgebrac­ht naar het kerkhof in Zelem, met de familie in stoet erachter. “Op het kerkhof konden de medewerker­s van de begrafenis­ondernemer hun ogen niet geloven”, zeggen Freddy en schoonbroe­r Jean-Pierre Renotte. “Ze zochten vruchteloo­s naar een uitgegrave­n ruimte voor de begraving. De aanvraag was effectief gebeurd. Ze hadden het document bij zich met het nummer van de plaats voor de begraving.”

Laatste groet

Een telefoontj­e van de begrafenis­ondernemer naar burgemeest­er Erik Van Roelen van Halen bracht aan het licht dat het om een misverstan­d ging. Een medewerker van de stad werd opgeroepen om meteen een graf te graven. “Die man hebben we niet meer gezien”, zeggen Freddy en JeanPierre. “We hebben Rita een laatste groet gebracht en zijn dan naar de koffietafe­l in de parochieza­al vertrokken.”

De pijnlijke vaststelli­ng heeft Freddy diep geraakt: “Het is niet te geloven dat dit is kunnen gebeuren. Zoiets ook nog eens moeten incasseren... Je wil op een waardige manier afscheid nemen, maar dat kon nu niet.”

“Rita is overleden aan kanker, tumor in de hersenen. Een drietal jaar geleden is die aan het licht gekomen, toen ze bij een wandeling plots hevige pijn in het been kreeg. Twaalf keer heeft ze bestraling­en gekregen en achttien chemobehan­delingen. Jammer genoeg was de kanker al te fel uitgezaaid.”

Menselijke fout

Bart Reweghs van Begrafenis­sen Reweghs betreurt het incident, maar hij wil niemand een steen toewerpen: “We moeten bij het stadsbestu­ur altijd een toelating tot begraving aanvragen. Die is ons ook verleend, maar allicht is het intern bij de stad misgelopen. Zo’n menselijke fout is voor de familie uiteraard een heel pijnlijke ervaring, maar het is helaas gebeurd. In de 25 jaar dat ik in het vak actief ben, is dit de tweede keer. Het eerste geval was een tiental jaar geleden, toen de vaste grafdelver van de gemeente – ik herinner me niet meer waar het was – plots ziek was geworden en er geen vervanger was aangeduid.”

Oma Lowbay

Rita Vandepoel wordt op de doodsbrief en op het bidprentje ‘Oma Lowbay’ genoemd. “Dat was haar bijnaam bij Nike, waar ze na 35 jaren bij Euroshoe in Diest nog dertien jaar heeft gewerkt”, vertelt Freddy. “Ze ging met plezier bij Nike aan de slag. Een aantal van haar vroegere collega’s zijn hier trouwens op de uitvaartpl­echtigheid hun medeleven komen betuigen.”

Na de koffietafe­l bracht de familie nog een bezoek aan het kerkhof, waar de teraardebe­stelling ondertusse­n al was gebeurd. Burgemeest­er Van Roelen was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Het is niet te geloven dat dit is kunnen gebeuren. Je wil op een waardige manier afscheid nemen, maar dat kon nu niet Freddy DEBLIECK

Weduwnaar

 ?? Foto LW ?? Na de koffietafe­l bracht de familie nog een bezoek aan het kerkhof, waar de teraardebe­stelling ondertusse­n was gebeurd.
Foto LW Na de koffietafe­l bracht de familie nog een bezoek aan het kerkhof, waar de teraardebe­stelling ondertusse­n was gebeurd.
 ?? Foto LW ?? Rita Vandepoel overleed vorige week na een slepende ziekte.
Foto LW Rita Vandepoel overleed vorige week na een slepende ziekte.
 ??  ??
 ?? FOTO LW ??
FOTO LW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium