Het Belang van Limburg

Bosland krijgt dodentocht

“Driekwart van traject over onverharde weg”

- Mireille MAES/Geert VAN BAELEN

Bosland krijgt in het weekend van 29 september zijn eigen dodentocht. Op een traject van 100 kilometer krijgen deelnemers de mooiste hoekjes van het Noord-Limburgse natuur te zien. “Het wordt een groot avontuur”, voorspelt organisato­r en Boslander Lennert Lodewijks. Een evenement dat niet willen missen, blijkt. “Met inschrijvi­ngen uit Nederland, Luxemburg en Duitsland belooft het een internatio­naal deelnemers­veld te worden. Velen zijn heel erg enthousias­t. ‘Eindelijk is er ook zo’n tocht in Limburg’, laten ze ons weten.”

trailers

“Wat ze in Bornem kunnen, lukt ons ook”, dachten Lennert Lodewijks en Joris Verkoyen uit Hechtel-Eksel. De twee leven en werken in Bosland en willen de natuurprac­ht liefst met de hele wereld delen. “Als kleine ondernemer­s zijn we al enkele jaren bezig om Bosland te promoten. Hier is zoveel moois te zien en wordt zo hard gewerkt. Alleen weten de mensen het niet. Omdat we allebei nogal avontuurli­jk aangelegd zijn en wandelen, was een spectacula­ire wandeltoch­t een logische keuze om Bosland wat meer op de kaart te zetten. Niet eentje die 100 kilometer over macadam loopt, maar eentje in de natuur, op onverharde wandelpade­n en soms zelfs van de wandelpade­n af. Voor de mensen die niet meteen een tocht van 100 kilometer zien zitten, is ook een nachtelijk­e wandeling van 50 kilometer in het programma opgenomen. Door de ondergrond zal de gemiddelde snelheid wel wat lager liggen. Maar je krijgt er zoveel meer voor in de plaats”, garandeert Lodewijks.

Wilde dieren

Voor het uitstippel­en van de routes kregen de organisato­ren hulp van de mensen van Regionaal Landschap Kempen en Maas. “Zij hadden al heel veel wandelkaar­ten klaar liggen. Het was gewoon een kwestie van alles aan elkaar te haken. De tocht brengt de deelnemers vanuit de Winner in Hechtel, het Hobos in Overpelt via de Dommel naar Holheide en na een korte passage in Neerpelt naar de Lommelse Heuvelse Heide, het Riebos, de Sahara, Kristalpar­k en Kattenbos om dan via Pijven terug naar de Winner te stapgraag

Ambiance

Lennert LODEWIJKS

Organisato­r pen. Stuk voor stuk pareltjes van natuurgebi­eden waar je wel het een en ander kunt tegenkomen. Zeker in het donker en op de routes die niet helemaal volgens het al langer uitgestipp­elde wandeltraj­ect gaan. Reeën zullen sowieso opduiken. Maar wie weet zie je er her en der ook everzwijne­n, vossen of misschien wel een marter. En wie nog fut heeft, kan in het donker de uitkijktor­en in Lommel op. Spanning gegarandee­rd.” En het zijn niet alleen de lopers die de organisato­ren bij dit evenement willen betrekken.“Eigenlijk willen we van de Boslandtra­il een groot feest maken voor de deelnemers en de mensen uit de buurt. Terwijl de trailers wandelen, is er de eerste avond aan start en finish een feestje. Op de muziek van lokale bandjes gaan de 50 kilometer-trailers vertrekken. Altijd leuk met een hoop supporters.” Rond middernach­t worden ook al de eerste trailers van de 100 kilometer aan de finish verwacht. “Maar het merendeel zal zondag in de namiddag aankomen in een feestelijk­e sfeer. Want dan is er op het terrein in de Winnerstra­at van alles te beleven. Kortere wandeltoch­ten, de plaatselij­ke gin, circus, muziek, enzovoort. Ambiance voor iedereen verzekerd”, besluit Lodewijks.

Xwww.boslandtra­il.be

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? “Door de ondergrond zal de gemiddelde snelheid wel wat lager liggen. Maar je krijgt er zoveel meer voor in de plaats”, zegt Lennert Lodewijks.
FOTO DICK DEMEY “Door de ondergrond zal de gemiddelde snelheid wel wat lager liggen. Maar je krijgt er zoveel meer voor in de plaats”, zegt Lennert Lodewijks.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium