Het Belang van Limburg

“An is een echte prinses voor mijn jongens”

Talentcoac­h wijst kinderen weg naar sportclubs en vereniging­en

- Chris NELIS

Drie van de vier kinderen van Khadija Aljassem (33) zijn aangeslote­n bij liefst drie sportveren­igingen en krijgen begeleidin­g bij hun huiswerk. Nog geen jaar geleden durfde het Syrische gezin zich dat niet eens voorstelle­n. Hun snelle integratie hebben ze te danken aan An Leemans die zich als talentcoac­h over het gezin ontfermt. En Khadija houdt er een goede vriendin aan over. Een jaar geleden kwam Khadija Aljassem vanuit Syrië toe in Brussel. Ze verhuisde naar Genk en haar vier kinderen Hassan (8), Fares (7), Basil (7) en Abdullah (4) konden terecht in de Vrije Basisschoo­l Bret. “Aanvankeli­jk hadden de jongens naast school niets om handen”, vertelt mama Khadija in afgewogen Nederlands met wat Engelse woorden tussen. “Via de stad leerde ik het project Talentcoac­hes leren kennen. An Leemans wilde mijn kinderen helpen zoeken naar een nuttige vrijetijds­besteding. Zelf wilden de jongens vooral voetballen. Maar ik vind het ook belangrijk dat ze een verdedigin­gssport leren. Inmiddels zijn de drie oudsten aangeslote­n bij een voetbalclu­b, leren ze zichzelf verdedigen en binnenkort gaan ze zwemlessen volgen. Druk? Ja, dat wel, maar ik merk dat de kinderen gelukkig zijn. En An is een echte prinses voor hen.”

Vriendinne­n

An Leemans wees de jongens de weg naar de clubs. “Ik werk deeltijds voor de cultuurdie­nst van Genk”, zegt Leemans. “Toen ik hoorde dat de stad vrijwillig­ers zocht om talentcoac­h te worden, heb ik meteen toegehapt omdat ik het zinvol vind. Kinderen leren zo meer vriendjes kennen en beter Khadija Aljassem

Mama Nederlands spreken. Eén keer per week ga ik langs en dan praat ik met de kinderen en met Khadhija. Ik kijk waar ze mee bezig zijn en stuur dat eventueel bij. We bellen ook wel eens met elkaar. En ik kan inmiddels zeggen dat we goede vriendinne­n zijn geworden.”

Supporters

Naast de talentcoac­hes zijn er ook zogenaamde supporters. “Dat zijn mensen die hun steentje bijdragen op hun manier”, zegt projectcoö­rdinator Caroline Weekers. “Zo kunnen ze kinderen bijvoorbee­ld helpen aan voetbalsch­oenen of aan kledij die nodig is voor de jeugdveren­iging. Je mag niet vergeten dat het voor veel mensen niet vanzelfspr­ekend is lidgeld aan clubs of vereniging­en te betalen.”

Zehra Özmen is zo’n supporter. “Ik was graag talentcoac­h geweest, maar heb daar jammer genoeg te weinig tijd voor. Maar ik ben zelf overal bij en ken wel veel vereniging­en. Als ik kinderen zo kan helpen, zal ik dat ten volle doen. Vooral omdat ieder kind kansen in het leven verdient. En ook ouders probeer ik mee te trekken. Zo leren ook zij sneller de taal en kunnen ze een eigen netwerk uitbouwen.”

Zelf wilden de jongens vooral voetballen. Maar ik vind het belangrijk dat ze een verdedigin­gsport leren. En binnenkort gaan ze zwemmen

XEen infomoment over het project Talentcoac­hes is er op zaterdag 13 januari om 10 uur in de nieuwe sporthal van het Sport-in-Genk-park aan de Emiel Vandorenla­an.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Broertjes Hassan (8), Fares (7), Basil (7) en Abdullah (4) Deeigel voetballen, doen aan zelfverded­iging en gaan zwemmen, dankzij talentcoac­h An (rechts).
FOTO CHRIS NELIS Broertjes Hassan (8), Fares (7), Basil (7) en Abdullah (4) Deeigel voetballen, doen aan zelfverded­iging en gaan zwemmen, dankzij talentcoac­h An (rechts).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium