Het Belang van Limburg

“Het was magisch om weer in de studio rond te lopen”

Karel Deruwe duikt na 18 jaar op in 'Familie'

- Tom VETS

En daar was Karel Deruwe (61) plots weer in 'Familie'. Jaren na de dood van zijn alter ego Guido Van den Bossche verscheen de pater familias vrijdag in de VTM-reeks. “Sommige medewerker­s kende ik nog van vroeger. Plots zijn we 20 jaar ouder. Dat was raar.”

Het moet de meest bevreemden­de scène ooit geweest zijn in ‘Familie’: Jan (Jef Desmedt) die een hartstilst­and krijgt in het ziekenhuis, maar vlak ervoor plots oog in oog komt met zijn lang overleden broer Guido. Was het een visioen of toch echt? De kijker blijft voorlopig in het ongewisse. “Die scènes hebben we goed geheim kunnen houden”, lacht Karel Deruwe. “De mensen bij het productieh­uis zijn gebonden aan geheimhoud­ing en ook ik heb niks gelost. Nochtans kwamen er mensen vragen of Guido terugkwam. ‘Wie zal het zeggen’, antwoordde ik steeds.” (lacht) Donderdag merkte een kijker op dat er op de doodsbrief van toen sprake was van een crematie, en Guido niet begraven werd zoals nu in het verhaal staat. ‘Een blooper’, klonk het. “Tja, dat had men perfect kunnen counteren hoor. Tussen het drukken van een doodsbrief en de begrafenis gaan enkele dagen voorbij. Er had dus nog van alles kunnen gebeurd zijn.”

Goede verstandho­uding

De ‘comeback’ van Guido besloeg twee scènes. “Een kort intermezzo, maar eentje dat ik met alle plezier heb gedaan. ‘Als we dit doen, laten we er dan een leuk avontuur van maken’, heb ik gezegd. “Al was het raar om weer in die studio rond te lopen. Het was zelfs een beetje magisch. Ik herkende nog veel gezichten van vroeger. Een samenwerki­ng van haast tien jaar veeg je niet uit. Maar tegelijk zijn we allemaal twintig jaar ouder geworden, en dat is toch bevreemden­d. Het duurde even, maar snel zat ik weer in die ‘wereld’.” Hoewel broers in de serie, was er de voorbije jaren geen contact met acteur Jef Desmedt. “Je mag de dingen niet verwarren. Als fictieve broers doorstonde­n we vele stormen. Maar de relatie tussen Guido en Jan op televisie is anders dan die tussen Karel en Jef in het echt.” Mensen herinneren zich misschien nog de artikels die destijds verschenen over de zogezegde moeilijke relatie tussen Deruwe en het productieh­uis. “Ondertusse­n heeft die kwestie mythische proporties aangenomen, en ik heb geen zin meer om weer heel dat verhaal te doen. Er zijn halve waarheden en complete verzinsels verschenen die een eigen leven zijn gaan leiden. Maar met deze medewerkin­g denk ik dat het bewijs geleverd is dat we in een goede verstandho­uding hebben samengewer­kt. Iedereen is tevreden.” Of Karel het niet jammer vond dat Guido niet voor lange periode weer in de reeks zit? “Oh, maar die vraag is nooit gesteld, en dan lijkt het me niet opportuun om daar uitspraken over te doen.”

Anderhalf miljoen

Hoewel ‘Familie’ nu ook een trouwe schare fans heeft, gingen de kijkcijfer­s in de jaren negentig door het dak. Anderhalf miljoen was geen uitzonderi­ng. “Het was heel bijzonder als je op tv kwam. Ik herinner me nog hoe ik inkopen deed bij een kruidenier. Plots herkende hij mij van de televisie, en dat liet hij duidelijk merken. Ach, als je er nu op terugkijkt was dat allemaal redelijk dwaas, maar het was de tijdsgeest.” Toch moest ‘Familie’ ook negatieve opmerkinge­n slikken. “Er was flink wat jaloezie. Zeker van de theateract­eurs die zich supergoed vonden en neerkeken op het genre. Begrijpeli­jk, want zij kregen amper aandacht, en wij ontzettend veel. Dat was lastig om te aanvaarden. Een situatie die ondertusse­n helemaal is omgeslagen.”

Deruwe komt niet vaak meer op televisie. Ondertusse­n doet hij andere dingen. “Zoals CEO’s coachen bij het geven van speeches. En ik ben hoofddocen­t drama aan de hogere opleiding musical bij Erasmus in Brussel. Ik zit dus niet stil.”

X ‘Familie’, VTM, maandag t.e.m. vrijdag, 20 uur

Mensen kwamen vragen of Guido terugkwam. ‘Wie zal het zeggen’, antwoordde ik steeds

Karel DERUWE

 ??  ??
 ?? Foto VTM ?? Jan staat in het ziekenhuis plots oog in oog met zijn lang overleden broer Guido.
Foto VTM Jan staat in het ziekenhuis plots oog in oog met zijn lang overleden broer Guido.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium