Het Belang van Limburg

DIEPENBEKE­NAAR MAAIT DRIE TWINTIGERS VAN WEG

Dronken chauffeur pleegt vluchtmisd­rijf Jong koppeltje zwaargewon­d

- Toon ROYACKERS/Phillip PERGENS

De 56-jarige E.L. uit Diepenbeek is aangehoude­n en overgebrac­ht naar de gevangenis van Hasselt. Uit de ademtest bleek dat hij dronken was en ook geen rijbewijs had. Zaterdagav­ond had hij drie twintigers aan de kerstmarkt in Hasselt van het zebrapad gemaaid en pleegde hij vluchtmisd­rijf.

Gisteren mocht de 27-jarige Amy Ide uit Gent, het ziekenhuis verlaten. De andere twee slachtoffe­rs, Mathieu Van Driessche (26) en zijn vriendin Leslie Kesteleyn (26) uit Berlare, werden zwaargewon­d. De jongeman verkeerde een tijdje in levensgeva­ar. Toen zij zaterdagav­ond Winterland bezochten, werden zij door de auto van E.L. opgeschept en belandden op de motorkap en de voorruit, die verbrijzel­d werd. Hij stoof weg en trok naar een café in de Hasseltse stationsbu­urt.

Een agent merkte zijn auto op die fout geparkeerd stond op het voetpad. De politie vond hem terug in een café aan het station. E.L. maakte een verwarde indruk en liet zich makkelijk in de boeien slaan.

Hij wordt verdacht van het toedienen van onopzettel­ijke slagen en verwonding­en, het plegen van vluchtmisd­rijf en dronken rijden.

De 56-jarige bestuurder E. L. uit Diepenbeek heeft zaterdagav­ond kort na acht uur drie bezoekers van Winterland omver gemaaid op het zebrapad, en scheurde daarna weg. De drie slachtoffe­rs bleven allemaal gewond achter, terwijl één van hen zelfs een tijd vocht voor zijn leven. De lokale politie zag even later de zwaarbesch­adigde auto van de dader geparkeerd staan op de stoep vlakbij het station van Hasselt. Agenten konden hem daar uit een café plukken. De vijftiger, die tijdens zijn verhoor weinig te vertellen had, bleek dronken en is naar de gevangenis overgebrac­ht.

Verschille­nde getuigen van het ongeval waren zaterdagav­ond stomverbaa­sd en aangeslage­n door wat ze gezien hadden. “We waren zelf net bij het zebrapad aan de Koning Boudewijnl­aan, toen een auto aan hoge snelheid richting Groene Boulevard reed. Remmen deed de bestuurder niet of nauwelijks. Drie voetganger­s werden onvermijde­lijk door zijn auto opgeschept. De klap was echt vreselijk. De slachtoffe­rs belandden op de motorkap en tegen de voorruit van zijn wagen. Het bakje snacks dat het drietal net op Winterland gehaald had, vloog mee in het rond. We konden onze ogen niet geloven toen de aanrijder gewoon zijn weg vervolgde richting Martelaren­laan.”

Levensgeva­ar geweken

Twee ambulances en een mugteam snelden ter plaatse om de drie slachtoffe­rs naar het ziekenhuis te brengen. Het gaat om de 26-jarige Leslie Kesteleyn en haar leeftijdsg­enoot Mathieu Van Driessche, beiden uit het Oost-Vlaamse Berlare en hun 27-jarige Amy Ide uit Gent. De toestand van het kritieke slachtoffe­r stabilisee­rde zondag en intussen is het levensgeva­ar geweken. “Het gaat momenteel vrij goed met mijn zoon gezien de omstandigh­eden”, dat vertelt vader Wim Van Driessche. Zijn zoon verkeerde zaterdagav­ond even in levensgeva­ar, maar stelt het intussen beter. “We willen er niet te veel heisa rond maken. We kunnen enkel nog kwijt dat het wel een tijdje zal duren, maar Mathieu gaat er bovenop komen en dat is voor ons het allerbelan­grijkste”, aldus de papa.

Naast Mathieu ligt ook nog zijn vriendin Leslie in het ziekenhuis. Zij heeft een gebroken neus. Amy, een vriendin van het koppel, mocht het ziekenhuis verlaten. Zij heeft aan de klap enkele kneuzingen aan haar voet en been overgehoud­en. Vanwege de opgelopen verwonding­en kon de politie nog van niemand een verklaring afnemen.

Dronken

Terwijl de aangereden twintigers in het ziekenhuis de nodige zorgen kregen, ging de 56-jarige aanrijvrie­ndin

De slachtoffe­rs belandden op de motorkap en tegen de voorruit van zijn wagen. Het bakje snacks dat het drietal net op Winterland gehaald had, vloog mee in het rond Anonieme getuige

der doodleuk op café in de Hasseltse stationsom­geving. De politiemen­sen die naar hem op zoek waren, kwamen de Diepenbeke­naar op het spoor toen een agent in burger toevallig een fout geparkeerd voertuig opmerkte in de Frans Massystraa­t. De wagen stond op het voetpad en bij het naderen van het voertuig bleek de voorruit verbrijzel­d. Vermoedeli­jk het gevolg van de aanrijding. De politie ging onmiddelli­jk in de omgeving op zoek naar de automobili­st en ze troffen hem in café Bij Mij, op de hoek van de straat, aan. E.L. gaf een verwarde indruk en liet zich gemakkelij­k in de boeien slaan.

“Hij legde een positieve ademtest af en na zijn voorleidin­g bij de onderzoeks­rechter besliste deze om de verdachte aan te houden”, zegt Bruno Coppin, woordvoerd­er van het Limburgse parket. “De man is naar de gevangenis van Hasselt overgebrac­ht. Hij wordt verdacht van het toedienen van onopzettel­ijke slagen en verwonding­en, het plegen van vluchtmisd­rijf en het dronken rijden.”

Hersenbloe­ding

Daarnaast zijn er nog andere bezwarende omstandigh­eden. Zo beschikt de 56-jarige, die tijdens het afleggen van zijn verklaring weinig spraakzaam was, momenteel niet over een rijbewijs. Dat speelde hij bij een eerdere veroordeli­ng kwijt. Hij kreeg al de kans om het terug te gaan halen, maar deed dit vooralsnog niet. Waarom de Diepenbeke­naar, bekend bij justitie, het kwijtspeel­de, was het voorbije weekend nog niet duidelijk. Cafévriend­en van E. L. uit Diepenbeek reageren niet helemaal verbaasd. “Al heeft hij wel een medisch verleden door een hersenbloe­ding. Daardoor leek het vaak alsof hij dronken was, maar op sommige momenten had hij gewoon last van zijn aandoening”, zeggen ze in de zaak waar de politie hem zaterdagav­ond aantrof. “Al was het daardoor ook wel beter dat hij gewoon nooit achter het stuur kroop. Daar kunnen we geen begrip voor hebben”, luidt het.

Het medisch verleden van de vluchter is alvast onderdeel van het verdere onderzoek. Met zijn arrestatie komt het café opnieuw negatief in het nieuws. Een 53-jarige ober uit Zonhoven stierf in november van vorig jaar nadat een junk hem hersendood had geslagen. Dat gebeurde tijdens een schermutse­ling in de horecazaak.

Dat E.L. ondanks zijn medisch verleden en zijn toestand toch achter het stuur kroop, daar kunnen we geen begrip voor hebben Cafévriend­en van E.L.

 ?? FOTO TP ?? De auto van de brokkenpil­oot werd uiteindeli­jk door een agent aangetroff­en in de Hasseltse stationsbu­urt, met zwaar verbrijzel­de ruit (inzet). Even later plukten politieage­nten de 56-jarige E.L. uit een nabijgeleg­en café.
FOTO TP De auto van de brokkenpil­oot werd uiteindeli­jk door een agent aangetroff­en in de Hasseltse stationsbu­urt, met zwaar verbrijzel­de ruit (inzet). Even later plukten politieage­nten de 56-jarige E.L. uit een nabijgeleg­en café.
 ?? Foto TP ?? Politieage­nten speuren op de plaats van het ongeval naar brokstukke­n. De dronken bestuurder reed na de aanrijding door zonder ook maar af te remmen.
Foto TP Politieage­nten speuren op de plaats van het ongeval naar brokstukke­n. De dronken bestuurder reed na de aanrijding door zonder ook maar af te remmen.
 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Een agent ontdekte de auto van E.L. niet ver van het Hasseltse station, waar de man in een café gevonden werd.
Foto TOM PALMAERS Een agent ontdekte de auto van E.L. niet ver van het Hasseltse station, waar de man in een café gevonden werd.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mathieu Van Driessche verkeerde even in levensgeva­ar. “Maar hij gaat er bovenop komen”, aldus diens vader.
Mathieu Van Driessche verkeerde even in levensgeva­ar. “Maar hij gaat er bovenop komen”, aldus diens vader.
 ?? FOTO HBVL ?? Leslie Kesteleyn hield een gebroken neus over aan de aanrijding.
FOTO HBVL Leslie Kesteleyn hield een gebroken neus over aan de aanrijding.
 ?? FOTO HBVL
FOTO HBVL ?? Amy Ide mocht het ziekenhuis al verlaten.
FOTO HBVL FOTO HBVL Amy Ide mocht het ziekenhuis al verlaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium