Het Belang van Limburg

Oppositie en Groen tegen kappen bos van centrale Langerlo

Groen, N-VA en pvda verzetten zich tegen ‘bufferbos’ industrieg­ebied

- Chris NELIS

Als de elektricit­eitscentra­le van Langerlo gesloopt wordt, verdwijnt ook 3 hectare bos. En dat tot onvrede van de Genkse oppositiep­artijen pvda en N-VA. Ook Groen, dat deel uitmaakt van de meerderhei­dspartij Pro Genk, wil dat het bos blijft. Projectont­wikkelaar Global Estate diende eind vorig jaar een aanvraag in voor het slopen van de centrale. “Maar dat bos is de buffer tussen de industrie en de wijken”, zegt Harrie De Witte (pvda).

Bijna 7 van het 26 hectare groot domein waarop de elektricit­eitscentra­le ligt, is bos. De projectont­wikkelaar wil naast de sloop van de centrale net geen drie hectare bos laten kappen. De oppositiep­artijen pvda en N-VA zijn daar niet over te spreken. Groen, dat recent liet weten de komende legislatuu­r geen deel meer te willen uitmaken van de huidige meerderhei­dspartij Pro Genk, vraagt zelfs een nieuwe bosbuffer aan te leggen. “We kampen al jaren met een zware erfenis uit het verleden”, zegt Kristien Kempeneers van Groen. “Industrie werd zo goed als bufferloos naast woonzones ingeplant. Het is heel moeilijk om de klok terug te draaien, maar de nieuwe ontwikkeli­ngen op de site van Langerlo zouden ons de kans geven die fout weer recht te trekken. Daarom zouden we graag langs het kanaal een bosbuffer zien van minstens tien meter breed en één kilometer lang. We ramen de kostprijs hiervan op zo’n 350.000 euro.”

Buffer

“Als die drie hectare bos gekapt wordt dan zijn het nabijgeleg­en Kolderbos, Langerlo, D’Ierd en Vlakveld hun buffer kwijt”, gaat Harrie De Witte (pvda) verder.

“Die is nochtans heel belangrijk voor het tegenhoude­n van fijn stof.”

“Bovendien werkt zo’n bos geluidsabs­orberend. Genk-Zuid is een groot industriet­errein en zal dat ook blijven”, zegt De Witte. “Maar dat betekent niet dat ook de last voor de bewoners van Genk-Zuid moet vergroten. De stad legt elk bedrijf dat zich in Genk-Zuid wil vestigen de voor- waarde op dat de milieudruk niet mag verhogen. Maar het lijkt mij, los van elke industrie, al dat je die druk verhoogt als je toestaat dat bos te kappen.”

Volgens De Witte zijn er alternatie­ven voorhanden om ook de centrale van Langerlo een nieuwe bestemming te geven. “We zijn met EnergyVill­e zo intens bezig met onderzoek naar groene energie”, gaat De Witte verder. “We kunnen daar met de centrale een perfect antwoord op geven door er een groen energiebed­rijf op te richten. Dat bedrijf isoleert woningen en plaatst zonnepanel­en waar dat kan en vandoen is. De bewoners betalen dat terug met de opbrengst van hun energiefac­tuur. ”

Voorbarig

Over de vergunning­saanvraag van Global Estate heeft de stad nog geen standpunt ingenomen.

“Alle bezwaarsch­riften tijdens het openbaar onderzoek zullen we integraal mee overmaken, samen met het advies van de stad Genk aan het departemen­t Omgeving van de Vlaamse overheid”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V) in een reactie. “Het is die Vlaamse overheid die de beslissing moet nemen. In het voorgelegd­e dossier is er nog geen zicht op hoe men dit terrein effectief wenst te ontwikkele­n. Het schepencol­lege vindt het dan ook voorbarig om zich nu al over kappingen uit te spreken. We willen eerst zicht krijgen op de totale ontwikkeli­ng. De sloop van de gebouwen op zich is een belangrijk­e stap in de herontwikk­eling, en zal in alle waarschijn­lijkheid eerst dienen te gebeuren.”

Voor de kap van 3 hectare bos is er geen milieu-effectenra­pport noodzakeli­jk, een screening van het gebied voldoet.

Als die drie hectare bos gekapt wordt dan zijn het nabijgeleg­en Kolderbos, Langerlo, D’Ierd en Vlakveld hun buffer kwijt Harrie DE WITTE (pvda)

 ??  ?? 3 ha bos wordt gekapt CENTRALE LANGERLO
Albertkana­al
3 ha bos wordt gekapt CENTRALE LANGERLO Albertkana­al

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium