Het Belang van Limburg

“Bij ontslag Theo Francken stapt N-VA uit regering”

Bart De Wever dreigt met vervroegde federale verkiezing­en

- Timmie VAN DIEPEN

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat zijn partij uit de federale regering zal stappen als staatssecr­etaris Theo Francken tot ontslag wordt gedwongen. De Wever dreigt zo met vervroegde federale verkiezing­en, een scenario waar de andere meerderhei­dspartijen voor huiveren. Zij vrezen dat de N-VA de federale en lokale verkiezing­en op 14 oktober wil laten samenvalle­n, om zo asiel en migratie ook tot inzet van de gemeentera­adsverkiez­ingen te maken.

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft daags voor het begin van het politieke jaar 2018 de zaken op scherp gezet. “Als Theo Francken ontslag moet nemen, trekt N-VA zich terug uit deze regering”, zei De Wever aan VTM. Daarmee dreigt hij met vervroegde federale verkiezing­en. Een scenario waar alle andere partijen van huiveren.

Het begon zondag met de uitspraken van het Hasseltse CD&V-Europarlem­entslid Ivo Belet in ‘De Zevende Dag’. Belet zei dat staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) al lang zelf had moeten opstappen in de Soedan-discussie. Francken kwam twee weken geleden in een politieke storm terecht na berichten over folteringe­n van teruggestu­urde Soedanese migranten. Premier Michel besliste daarop alle nog geplande terugkeerv­luchten op te schorten, waarop Francken de premier aanviel door te zeggen dat er helemaal geen vluchten meer gepland waren. Uiteindeli­jk bleek dat niet te kloppen, en moest Francken zelf toegeven dat er in januari nog een vlucht gepland stond. Belet zette in ‘De Zevende Dag’ vraagteken­s bij de toekomstig­e geloofwaar­digheid van Francken. “Over alles wat hij nu in de toekomst zegt, zijn we niet meer zeker of het waar is of niet.” Eerder deed CD&V-voorzitter Wouter Beke al hetzelfde.

Onderzoek naar folteringe­n

Intussen loopt nog altijd een onderzoek dat moet uitwijzen of de folterings­verhalen kloppen of niet. Open Vld-voorzitste­r Gwendolyn Rutten zei zondag eerst de resultaten van dat onderzoek te willen afwachten voor zich uit te spreken over een ontslag van Francken. Maar zelfs als dat onderzoek zou uitwijzen dat Francken wist dat de teruggekee­rde Soedanezen gefolterd zouden worden, dan nog is het erg twijfelach­tig of dat ook politieke gevolgen zal hebben. Wie Francken tot ontslag dwingt, laat immers de regering vallen. N-VA-voorzitter Bart De Wever zei dat zondagavon­d op het VTM-nieuws voor het eerst ook rechtuit. “Als Theo Francken ontslag moet nemen, trekt N-VA zich terug uit deze regering. Ik sta achter Theo en zal hem in geen geval laten vallen. Vandaag niet, morgen niet en overmorgen niet.”

Martelaar

De Wever dreigt zo openlijk met vervroegde federale verkiezing­en. De afgelopen week zong dat scenario al rond in de Wetstraat, maar buiten N-VA gruwen alle andere meerderhei­dspartijen van dergelijk idee. Zij beseffen heel goed dat het gedwongen ontslag van Francken hem alleen maar tot een martelaar van de rechterzij­de zal maken. Met die voorgeschi­edenis zullen de vervroegde verkiezing­en dan ongetwijfe­ld in het teken staan van asiel en migratie.

Thema’s die de N-VA als identiteit­spartij de afgelopen jaren met veel succes heeft geclaimd.

Volksparti­j

En voor de N-VA is er nog een reden om aan te sturen op vervroegde verkiezing­en: de partij wil koste wat het kost dé volksparti­j van Vlaanderen worden. In de federale en Vlaamse parlemente­n heeft ze de CD&V al overvleuge­ld, maar op lokaal niveau – waar CD&V nog altijd 137 van de 308 burgemeest­ers levert – blijft N-VA de poulidor. De vervroegde verkiezing­en laten samenvalle­n met de gemeenteen provincier­aadsverkie­zingen op 14 oktober zou de partij de kans geven om opnieuw een federaal thema tot de inzet te maken van de lokale verkiezing­en en zo de CD&V-dominantie in de gemeenten te doorbreken. Valt de regering of niet, 2018 belooft hoe dan ook een moeilijk jaar te worden voor de federale coalitiepa­rtners CD&V, Open Vld en MR. Tegen de N-VA ingaan wordt moeilijk, en dat terwijl er nog belangrijk­e dossiers als het Energiepac­t op tafel liggen. Bart De Wever wil die beslissing over de verkiezing­en van 2019 tillen. Wie kan hem in deze context nog tot andere beslissing­en dwingen?

Over alles wat Theo Francken nu in de toekomst zegt, zijn we niet meer zeker of het waar is of niet Ivo BELET

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium