Het Belang van Limburg

Kantelpunt

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE Door Timmie van Diepen

Komt er dan toch industrie in het natuurgebi­ed Groene Delle tussen Hasselt en Lummen? Na het Essersbos in Genk zet minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) ook door met haar plannen om - ondanks veel protest - een deel van de Groene Delle om te vormen tot bedrijvent­errein. Een verrassing is dat niet. In 2015 gaf Schauvlieg­e al de eerste aanzet, nu zijn de plannen klaar.

Volgens de SERR Limburg, de sociaal-economisch­e partners, gaat het om een uniek bedrijvent­errein, dichtbij het Klaverblad en pal naast het Albertkana­al. Van levensbela­ng voor toekomstig­e economisch­e ontwikkeli­ng en tewerkstel­ling in Limburg. Beste lezers, laat u niets wijsmaken. Dit lapje grond van 26 hectare zal de economisch­e toekomst van Limburg echt niet bepalen. Volgens de laatste Vlaamse statistiek­en van halverwege 2016 was er in Limburg nog 919 hectare aan direct beschikbaa­r bedrijvent­errein. Negen procent van de totale oppervlakt­e voor industrie in onze provincie wacht op invulling. En dan zijn de 90 hectare op de Ford-terreinen, die de komende jaren beschikbaa­r zullen worden, er nog niet bijgereken­d.

Wie dus zegt dat er geen ruimte is om te ondernemen, dwaalt. Limburg heeft veruit de grootste reserve aan bedrijvent­erreinen van alle Vlaamse provincies. Dat die niet allemaal fantastisc­h ontsloten zijn en daardoor leeg blijven, zoals het industriet­errein Kristalpar­k in Lommel, klopt. Maar dat kunnen we van de Ford-terreinen toch niet zeggen? Ook daar loopt het Albertkana­al pal naast en is de snelweg niet ver af.

De waarheid is dat we stilaan op een kantelpunt zijn beland in Vlaanderen. Het ruimtebesl­ag is zo ver gevorderd dat van een open landschap amper nog sprake is. Naar natuurgebi­eden is het zoeken met een vergrootgl­as. Wie een boswandeli­ng wil maken in zijn buurt, moet de auto nemen. Kan het cynischer?

Als de Vlaamse bouwmeeste­r zegt dat we dichter bij elkaar moeten gaan wonen en de inname van open ruimte moeten terugdring­en, dan geldt dat ook voor de industrie. Al lijkt dat besef nog altijd niet doorgedron­gen in economisch­e kringen.

Het beste bewijs leverde dezelfde SERR. Voorzitter Jean Vranken - nota bene de topman van de christelij­ke vakbond in Limburg - liet weten dat er in dit dossier vanaf nu (en we citeren) “geen verdere inhoudelij­ke discussie meer nodig [is] over mobiliteit of groenbehou­d.” We vragen ons af hoe de vakbond zou reageren als ze op deze manier monddood zou worden gemaakt.

Want er is inderdaad geen verdere discussie meer nodig: pas als de bedrijvent­erreinen écht vol zitten, kan er gesproken worden over het aansnijden van natuurgebi­eden. Geen moment eerder.

Wie zegt dat er geen ruimte meer is om te ondernemen, dwaalt. Limburg heeft veruit de grootste reserve aan bedrijvent­erreinen van alle Vlaamse provincies

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium