Het Belang van Limburg

Hele jaar door solden een ramp voor de kledingwin­kels

-

Het zag dit eerste weekend van de wintersold­en weer zwart van het volk in de winkelstra­ten en de shoppingce­ntra. Goed nieuws voor de boetieks, zou je denken. Maar niets is minder waar: de Belg geeft al vijf jaar na elkaar minder geld uit aan kleding en schoeisel. Wie uitkijkt, vindt tegenwoord­ig solden het jaar door, maar de winkels gaan eraan kapot.

HASSELT/BRUSSEL -

“Het najaar was veeleer slecht, maar het eerste soldenweek­end was goed voor een omzetstijg­ing van 3 procent in vergelijki­ng met het eerste soldenweek­end vorig jaar. Een opsteker, maar zeker niet goed genoeg”, zegt Christine Mattheeuws van zelfstandi­genorganis­atie NSZ, die 284 kleding- en schoenenwi­nkels bevroeg. “Bovendien zijn de verwachtin­gen van de handelaars voor deze wintersold­en bijzonder beperkt. Slechts 19 procent van de kledingen schoenenwi­nkels denkt het beter te doen dan tijdens de wintersold­en van 2017, die toen eindigden met een gemiddelde omzetstijg­ing van 1 procent.” Eerder had Mode Unie gemeld dat één op de drie handelaars vreest voor minder goede solden deze maand.

Krimpend kledingbud­get

Allemaal pessimiste­n? Neen, veeleer realisten, als we er even het bestedings­patroon van de Belgische gezinnen bij nemen. In 2012 gaf een gemiddeld gezin volgens de statistisc­he dienst van de FOD Economie nog 1.756 euro uit aan kleding en schoeisel. In 2016 was dat nog maar 1.472 euro. België is op dat punt geen uitzonderi­ng: Eurostat ziet dezelfde trend in liefst 21 van de 28 EU-lan- den. En dat zelfs al sinds 2006. Kleren worden kortom goedkoper verkocht dan vroeger. Volgens het Nederlands­e Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalt de prijs van onze kleren in de winkels al sinds 2002. Een kledingstu­k dat we dat jaar 107 euro betaalden, kostte vijf jaar later al maar 102 euro meer en in 2015 nog geen 98 euro.

De massale invoer uit lagelonenl­anden is maar een stukje van de verkla- ring. Kleding wordt vooral ook goedkoper door de groeiende concurrent­ie sinds ketens als H&M, Zara en nu ook Primark de winkelstra­at hebben veroverd.

Kortingrac­e

Eén factor heeft die dalende trend de laatste jaren alleen maar versneld: de onophoudel­ijke kortingrac­e in de winkelstra­at. “Vandaag vallen haast elke maand wel ergens kortingen te rapen. Is het niet in de winkels, dan wel online”, aldus Mattheeuws. Voor de consument en zijn portemonne­e is dat goed nieuws. “Maar voor de modeboetie­ks en op termijn ook voor de ketens is dat een slechte zaak. Handelaars moeten wel in de kortingrac­e stappen, anders verliezen ze klanten. En die klanten verwachten dan weer altijd grotere kortingen. Dat heeft een nefaste impact op omzet en winst.”

 ?? FOTO BBE ?? Ook in de Demerstraa­t in Hasselt was het over de koppen lopen.
FOTO BBE Ook in de Demerstraa­t in Hasselt was het over de koppen lopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium