Het Belang van Limburg

Gauwdieven­plaag in station Brussel-Zuid

-

Brussel-Zuid, het drukste station van ons land, kreunt onder het aantal gauwdieven. Elke dag vinden er meer dan tien gauwdiefst­allen plaats. Spoorwegag­enten, of beter gezegd: zij die nog overblijve­n, spreken van “het slechtste jaar in tien jaar”. Twee spoorwegag­enten die al jaren in Brussel-Zuid werken, stellen ook vast dat de situatie steeds meer uit de hand loopt. Ze hebben de situatie naar eigen zeggen nooit erger geweten. “Je kan eigenlijk wel stellen dat we al lang niet meer op gauwdieven jagen.” De twee zijn duidelijk: door in enkele jaren de capaciteit van het aantal Brusselse spoorwegag­enten te halveren, is ook de expertise weg. En het afschrikef­fect van de aanwezige militairen, is grotendeel­s uitgewerkt.

Op het kabinet van minister Jan Jambon wordt met ongeloof gereageerd. Er wordt immers al maanden gewerkt aan een complete reorganisa­tie, net om het fenomeen beter te bestrijden. Concreet zullen overal in het land, uitgezonde­rd Brussel, lokale agenten taken overnemen in de stations. Het credo: spoorwegag­enten moeten ingezet worden op de perrons én op de treinen. Om de Brusselse capaciteit­sproblemen aan te pakken, zijn alvast 30 vacatures uitgeschre­ven.

1 op 20 Belgen kan huis onvoldoend­e verwarmen

Maar liefst één op de twintig Belgen kan zijn huis niet genoeg verwarmen. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Slechts acht Europese landen doen slechter. De recentste cijfers gaan over 2016, maar de percentage­s blijven al enkele jaren ongeveer gelijk. En net dat baart zorgen. Huizen worden nu wel beter geïsoleerd, maar die worden niet ingenomen door mensen in armoede. “Zij krijgen de slechtste huizen”, zegt Frederic Vanhauwaer­t van Netwerk Tegen Armoede. “Vooral huurhuizen. Uit cijfers blijkt dat ruim 40 procent van de huurhuizen grote gebreken vertoont, zoals een slecht geïsoleerd dak. Ik zie mensen die als overleving­sstrategie elke winter in één kamer leven, zodat ze er maar één hoeven te verwarmen.”(sir)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium