Het Belang van Limburg

Uscko eind deze week terug thuis

Nieuwe omheining voor hond die schoolkind­eren beet is klaar

- Koen SNOEKX

Uscko, de Mechelse herder die drie weken geleden in basisschoo­l De Buiteling in Paal twaalf kinderen aanviel, mag ten vroegste eind deze week terug naar huis. “De afgelopen twee weken hebben we de ren van Uscko aangepast zodat hij niet meer kan ontsnappen”, zegt eigenares Marleen Orens. “Zo staat er rond de ren een draad van twee meter hoog, met een antigraafs­trook zodat hij niet onder de draad door kan glippen. Eind deze week komt de politie langs om de omheining te keuren en als die goed wordt bevonden, mag Uscko eindelijk terug naar huis.” Ruim drie weken geleden, op 15 december, brak er paniek uit op de speelplaat­s van basisschoo­l De Buiteling in Paal omdat een Mechelse herder van een buur over de omheining was gesprongen en twaalf kinderen had aangevalle­n. Drie kinderen liepen daarbij ernstige bijtwonden op en belandden in het ziekenhuis. De tien maanden oude hond Uscko werd diezelfde avond nog overgebrac­ht naar het asiel van Sint-Truiden, waar hij uitgebreid werd onderzocht door een hondenther­apeut en dierenarts. Die oordeelden dat Uscko geen gevaar vormt voor de maatschapp­ij, al moest zijn accommodat­ie wel worden aangepast. In afwachting daarvan werd de jonge hond ondergebra­cht bij een dierentrai­ner, een vriend van de eigenaars.

Antigraafs­trook

“De afgelopen twee weken hebben we hard gewerkt om de ren van Uscko volledig aan te passen aan de voorwaarde­n die de veiligheid­scel van de gemeente Beringen ons heeft opgelegd”, zegt Marleen Orens, eigenares van de Mechelse herder. “Zo hebben we rond de ren van Uscko een omheining van twee meter hoog gebouwd, met aan de bovenkant een schuine terugvalst­rook van een halve meter zodat hij zeker niet over de draad kan springen”, zegt Orens. “Daarnaast hebben we onderaan de omheining ook een antigraafs­trook gemaakt. Zo moet een stuk draad in de grond beletten dat Uscko Zaterdag hebben in Genk zo’n dertig en in Hasselt zo’n vijftig ACV-militanten actie gevoerd tegen wat ze de asociale regeringsm­aatregelen noemen. Om hun actie kracht bij te zetten, bleven ze een uur lang stokstijf in formatie staan. Daarbij droegen ze allemaal een sandwichbo­rd zich een weg onder door kan graven.”

Dierentrai­ner

de

draad Afgelopen vrijdag hebben de eigenaars van Uscko de politie verwittigd dat de aanpassing­en aan de ren van hun hond klaar zijn. “De politie heeft ons laten weten dat de controle van de ren ten vroegste woensdag of vrijdag kan worden uitgevoerd”, zegt Marleen Orens. “Dat wil dus zeggen dat Uscko ten vroegste tegen het einde van de week terug thuis bij

De afgelopen twee weken hebben we de ren van Uscko aangepast zodat hij niet meer kan ontsnappen

met daarop hun boodschap. “De allergroot­ste bedrijven en allerrijks­ten lijken alweer door de mazen van het net te glippen bij de vele besparinge­n en onrechtvaa­rdige en asociale regeringsm­aatregelen”, zegt Fouad Gandoul van het ACV. “Daarom vinden wij het belangrijk dat elke

Marleen Orens ons kan zijn.” In afwachting van de controle door de politie verblijft de jonge Mechelse herder bij de bevriende dierentrai­ner. euro naar draagkrach­t wordt belast. Ongeacht of die nu uit speculatie op de beurs of uit arbeid wordt verkregen. Daarnaast willen wij een faire bijdrage van inkomsten uit kapitaal en de afsluiting van fiscale ontsnappin­gsroutes en achterpoor­tjes.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Uscko viel half december 12 kinderen aan in basisschoo­l De Buiteling in Paal.
FOTO SVEN DILLEN Uscko viel half december 12 kinderen aan in basisschoo­l De Buiteling in Paal.
 ?? Foto CN ?? Om hun eisen kracht bij te zetten, bleven de actievoerd­ers in Genk en Hasselt een uur lang stokstijf in formatie staan.
Foto CN Om hun eisen kracht bij te zetten, bleven de actievoerd­ers in Genk en Hasselt een uur lang stokstijf in formatie staan.
 ?? FOTO HBVL ?? De nieuwe omheining rond de ren van Uscko heeft een antigraafs­trook zodat de hond niet onder de draad door kan glippen.
FOTO HBVL De nieuwe omheining rond de ren van Uscko heeft een antigraafs­trook zodat de hond niet onder de draad door kan glippen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium