Het Belang van Limburg

Protest rijke Saudi’s tegen besparinge­n

Prinsen willen hun water- en energiever­bruik niet betalen

- Chris SNICK

In Saoedi-Arabië zijn opnieuw verschille­nde prinsen opgepakt. Deze keer niet omdat ze verdacht worden van corruptie, wel omdat ze aan het paleis gingen protestere­n tegen nieuwe besparings­maatregele­n. Zo gaan onder meer de btw en benzinepri­js fors omhoog. Maar dat was niet de reden voor het protest. Wat de prinsen vooral dwarszit, is dat ze voortaan zelf hun water- en elektricit­eitsfactuu­r moeten betalen.

Het is redelijk ongezien dat leden van de koninklijk­e familie betogen in Saoedi-Arabië. Maar deze maatregele­n wilden elf prinsen duidelijk niet zo- maar laten passeren. Ze trokken kordaat naar het paleis in Riyad met de vraag om de beslissing rond de energiefac­turen ongedaan te maken. “Nadat ze geïnformee­rd werden dat hun vragen onwettelij­k waren, weigerden ze te vertrekken en verstoorde­n ze de openbare orde”, aldus de openbare aanklager. “Daarop werden de prinsen gearrestee­rd en vastgehoud­en in de al-Hayer gevangenis tot hun zaak voorkomt.”

Verdacht van corruptie

Dat er prinsen worden opgepakt, is dan weer niet zo uitzonderl­ijk. In november werden er ook al verschille­nde gearrestee­rd samen met (ex-)ministers. Ze worden verdacht van corruptie en werden opgesloten in het luxueuze Ritz-Carlton hotel. Al kregen ze daar geen voorkeursb­ehandeling. Op beelden was te zien hoe ze allemaal samen op dunne matrassen in een grote zaal moesten slapen. Een groot verschil met het luxelevent­je dat ze gewoon zijn. De arrestatie­golf van vooraansta­ande prinsen, zakenmense­n of ministers is het werk van kroonprins Mohammed bin Salman (32) die het imago van zijn land probeert op te krikken of – volgens sommigen – wat oude vijanden uit de weg wil ruimen. Hij staat aan het hoofd van een anticorrup­tiecommiss­ie, die hij zelf in het leven riep en intussen zouden al 500 mensen gearrestee­rd zijn of huisarrest gekregen hebben. Onder hen dus ook wel wat prinsen.

Familie van 15.000 man

En aan prinsen is er in Saoedi-Arabië geen gebrek. Hoeveel prinsen het land precies telt, weet niemand, er is sprake van 5.000 tot 15.000 prinsen en prinsessen.

Allemaal afstammeli­ngen van Ibn Saoed (1875-1953), de eerste koning van Saoedi-Arabië. Die wilde met elke dochter van de 22 stamhoofde­n in het land trouwen. Daarbij werden 44 wettelijk erkende zonen verwekt die generatie op generatie voor de nodige nazaten zorgden. Ze vormen een immense kostenpost voor het land, want stuk voor stuk krijgen ze vanaf hun geboorte een staatstoel­age. In tijden van dalende olieprijze­n, weegt dat zwaar op de begroting.

 ?? FOTO AFP ?? Kroonprins Mohammed bin Salman.
FOTO AFP Kroonprins Mohammed bin Salman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium