Het Belang van Limburg

“Geen gekke dingen doen op de transferma­rkt”

De bekentenis­sen van Standard-TD Olivier Renard

- Van onze verslaggev­er Bob FAESEN in Marbella

Als je hem rond het trainingsv­eld in Marbella ziet, zit zijn smartphone vastgelijm­d aan zijn oor. Toch rondde Olivier Renard, sportief directeur van Standard, in de eerste week van de transferpe­riode nog geen enkele deal af. Een stijlbreuk lijkt in de maak bij de Rouches. “We willen ons versterken, maar de fouten uit het verleden mogen we niet meer maken.”

“Er zijn twijfels”

26 op 63, 21 goals voor en 25 tegen. Zie daar de (magere) balans van Standard. “We begonnen slecht omdat we veel nieuwe spelers moesten inpassen”, zegt Olivier Renard. Is er twijfel in Luik? “Als je moeilijke jaren hebt gekend, is die er altijd. Niet alleen op het veld, ook ernaast. Ik blijf kalm. De laatste vijf, zes wedstrijde­n hadden we meer punten moeten pakken. Ik spreek niet graag van ‘ongeluk’, maar als je vijf à zes punten domweg kwijtspeel­t in de slotminute­n…” “Hadden we die punten wel gepakt, zaten we op het schema dat we aan het begin van dit seizoen voor ogen hadden. We staan nu op drie punten van ons doel (playoff 1, nvdr.). Als we de beker winnen en niet bij de top zes geraken is het seizoen wat mij betreft mislukt.” blijft. “We gaan geen gekke dingen doen. Posities zeg ik niet, maar we willen ons versterken. Al mogen we niet dezelfde fouten maken als de voorbije seizoenen, waarin we een kern hadden van meer dan 30 spelers. Dan zit je met te veel concurrent­ie en boet je aan trainingsi­ntensiteit in.”

De Luikse TD wil niet te veel in zijn kaarten laten kijken. “We zullen eerst eens zien of er überhaupt versterkin­g komt. Ik heb vertrouwen in deze groep. In de zomer haalden we al zeven potentiële basiskrach­ten. Dat kan je niet elke transferpe­riode doen.” Ibrahima Seck (Waasland-Beveren en in het vizier van KRC Genk) wordt in ieder geval gevolgd. Renard: “Ik praat niet over lopende dossiers. Er zijn zoveel spelers voorgestel­d. Veel namen verschijne­n in de pers. Kies er de juiste maar uit.”

“Geen contact geweest”

Ook qua uitgaand verkeer viel er nog niks te melden in Luik. Junior Edmilson geniet dan wel interesse van Anderlecht, maar de ex-Kanarie wil enkel naar het buitenland. Alexander Scholz mag uitkijken naar een nieuwe club en werd eveneens gelinkt aan paarswit. Rond de Deen speelt er echter niks concreet. “Of er met Anderlecht contact is geweest over Edmilson en Scholz? Helemaal niet”, zegt Renard. “Wij willen zo veel mogelijk jongens behouden.”

“Hij moet niet vrezen”

Ricardo Sa Pinto, you love him or you hate him. “Hij past bij de club”, vindt Renard. “Maar een trainer is afhankelij­k van resultaten. We staan achter hem, anders zat hij hier niet. Uit de kleedkamer krijgen we bovendien signalen dat we rustig moeten blijven. Hij moet dus niet vrezen voor zijn job.”

En wat met die incidenten op en naast het veld? Zorgen die niet voor imagoschad­e? “Er zijn zeker dingen gebeurd. Het is aan de club om daar met hem over te praten. We kenden zijn temperamen­t. Het probleem is dat niemand nog praat over de inhoud van zijn analyses, wel op de manier waarop hij ze overbrengt. Soms was dat hevig. Dat is zijn persoonlij­kheid.”

“Ik denk ook dat iedereen klaagt over de scheidsrec­hters. Elk weekend hoor ik clubs klagen, maar wij worden zo neergezet. Als trainer sta je onder veel druk. Ik kan dus begrijpen dat er frustratie­s zijn en Sa Pinto zo doet. De stempel Calimero? Geen idee waarom we die opgelegd krijgen. Brugge kende dat onder Preud’homme. Nu die vertrokken is, hebben ze met Sa Pinto wellicht iemand anders gevonden. Misschien moet hij zich soms op een andere manier uiten, maar geef mij maar een passionele coach boven een passieve.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium