Het Belang van Limburg

Ook tweede team dicht bij Spelen

-

België trekt over een maand zo goed als zeker met twee bobsleetea­ms naar de Spelen in Pyeongchan­g. Dat is de conclusie na de Wereldbeke­r in Altenberg. Alleen onnoemelij­k veel pech kan het tweede Belgische team nog nekken. Elfje Willemsen en Sara Aerts zetten zaterdag in Altenberg met een knappe zesde plaats - een enorme stap voorwaarts. “Dit is de opsteker die we nodig hadden na een wisselvall­ig seizoen”, klonk het. Ze staan nu elfde in de Wereldbeke­r en zijn al zeker van deelname aan de Spelen. An Vannieuwen­huyse finishte twaalfde en deed daarmee opnieuw beter dan het Roemeense team, waarmee ze voor een olympisch ticket strijdt. Opvallend: remster Sophie Vercruysse­n werd in de tweede run vervangen door Shana Vanhaen. “Toen Sophie na de eerste run uit de slee stapte, deed ze meteen teken dat ze pijn in de rug had”, zei de Diepenbeek­se. “Er zitten maar 40 minuten tussen de runs. Ik ben me dus meteen goed beginnen opwarmen. De adrenaline gierde door mijn lichaam, ik was ook super nerveus. Nu ja, dat is niet nieuw, ik ben nu eenmaal een zenuwpees (lacht).”

Rare dingen

Maar tijdens de run had Vanhaen haar zenuwen goed onder controle. Het Belgische duo liep zelfs iets verder uit op het Roemeense team. Volgende week staat Sankt-Moritz op het programma. Na die race worden de tickets voor Pyeongchan­g uitgedeeld. “We staan er heel goed voor”, beseft Vanhaen. “De Roemeense moet al negen plaatsen beter doen dan wij. Er moeten al rare dingen gebeuren om nog naast de kwalificat­ie te grijpen.” Mogelijk moet Vanhaen in Sankt-Moritz in beide runs aan de slag. “Alles zal afhangen van het herstel van Sophie. Ze had hernia-pijn, een oude blessure. Als Sophie het niet haalt, is het aan mij. Maar ik ben er klaar voor.”

De voormalige sprint- en hordeloops­ter is pas aan haar eerste seizoen in het bobslee bezig. “Ik beklaag me mijn carrière-switch niet. Ik zit verdorie heel dicht bij de Spelen. Weliswaar als reserve, maar evenzeer fantastisc­h.”(jüs)

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Willemsen en Aerts finishten knap zesde in Altenberg. Shana Vanhaen (foto inzet) viel sterk in bij Vannieuwen­huyse.
FOTO EPA-EFE Willemsen en Aerts finishten knap zesde in Altenberg. Shana Vanhaen (foto inzet) viel sterk in bij Vannieuwen­huyse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium