Het Belang van Limburg

“Ervaring geeft de doorslag”

Stevoort opnieuw baas in derby

- Raf COMANS

Rangschikk­ingen betekenen niets in een derby. Dat bewees Stevoort (zevende) op het veld van leider Hasselt B. Bonneux zette met 7 op 8 driepunter­s zijn ploeg voor rust op weg naar de zege: 32-45 halfweg. Vanuit een ijzersterk­e verdedigin­g knokte Hasselt terug om 69-65 voor te komen (38'). Een bom van Delsaux en een van Gijbels bezorgden de bezoekers toch nog de overwinnin­g. Stevoort won in de heenronde thuis ook al van Hasselt en beide ploegen kennen elkaar door en door. “De defensieve transitie wordt de sleutel om deze wedstrijd te winnen. We moeten hun snelheid afremmen”, verklapte Stevoort-coach Robby Thoelen voor de match. “We moeten deze match in defensie winnen. We focussen ons op hun scorers Bonneux en Wirix en inside Gijbels”, drukte zijn collega Frank Schevenels zijn spelers op het hart. Die voerden hun opdrachten niet goed uit, want via Gijbels en bommen van Bonneux liep Stevoort na 10-10 (5') weg naar 19-37 (14'). Invallers Juul en Louis Hermans trokken het Hasseltse tempo op en brachten de Stevoortse verdedigin­g in de problemen met hun penetratie­s. Een driepunter van Bonneux - zijn zevende van de eerste helft - gaf de bezoekers on the buzzer wat ademruimte: 32-45 (rust).

“We moeten hun snelheid blijven afpakken en ook blijven insde-outside spelen. We moeten niet te snel willen shotten. We moeten Hasselt laten werken”, bleef Robby Thoelen zijn tactiek en speelstijl trouw. Ook Frank Schevenels veranderde het geweer niet van schouder, maar stuurde wel bij. “We mogen Bonneux geen spatje ruimte meer geven. Inside heb ik gevraagd aan de centers om achter Gijbels te gaan spelen in plaats van er voor, wat ik trouwens niet gevraagd had.”

Vijf minuten ver in de tweede helft hadden beide ploegen elk nog maar één punt gescoord. Stevoort

steal

kreunde, maar hield stand omdat de thuisploeg zelf ook zwak afwerkte (3 op 18 in het derde quarter). De bezoekers leden in het slotquarte­r balverlies na balverlies, terwijl de Hasseltse kanonnen nu wel scherp stonden. Via een driepunter van Moens wipte de leidersplo­eg over Stevoort en Louis Hermans tekende voor 69-65 (38'). Stevoort herpakte zich. Wirix en Delsaux hingen vanop de vrijworpli­jn de bordjes gelijk, waarna Delsaux en Gijbels de match beslisten.

Ervaring

“We spelen 30 minuten aanvallend ondermaats. We krijgen de shots wel, maar ze vallen niet. Na de rust verdedigen we beter en laten hen maar 28 punten scoren. Maar het is net niet goed genoeg. Positief is dat we teruggevoc­hten hebben”, aldus een ontgoochel­de Schevenels. “Op het laatst is het de ervaring die de doorslag geeft”, stelde Thoelen tevreden vast. Ook matchwinna­ar Zino Delsaux glunderde: “Het doet goed om hier te winnen. Ik heb hier toch heel wat jaren gesleten. We hadden deze overwinnin­g nodig. We komen van diep na die reeks nederlagen op rij.”

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Een stevig duel om de bal tussen Put (Stevoort, links) en Simons.
Foto RAYMOND LEMMENS Een stevig duel om de bal tussen Put (Stevoort, links) en Simons.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium