Het Belang van Limburg

Finale ligt binnen handbereik

Volwassen Stal plaatst zich probleemlo­os voor halve finale

- Lars AUSSEMS

Claudia Vangeel

De aanvalster kon met Bepavoc Beringen dan wel net niet stunten in de Limburgse beker, ze speelde een dijk van een partij. Leidde Beringen twee keer naar knappe setwinst.

Sofie Hawinkel

Krijgt nipt de voorkeur op Wittock. Winkelde haar aanvallend­e arsenaal helemaal uit tegen Gent. Vlammen, tippen, plaatsen in het achterveld, noem maar op. De Tongerse nummer 10 speelde drie sets lang met de tegenstand. Stalvoc Beverlo staat in de halve finale van de Limburgse beker. De waardeverh­oudingen werden zaterdag gerespecte­erd. Het klopte in eigen huis Avoc Achel B en mag zich opmaken voor een halve finale tegen reeksgenoo­t Lanaken, dat Elvoc Elen simpel opzij zette. “Op papier zijn we misschien favoriet. Maar Lanaken maakte het ons al vaker heel lastig”, is Stal-coach Wietse Baillien op zijn hoede. Achel B (tweede divisie) zette in de vorige ronde nog knap Geetbets (eerste divisie en reeksgenoo­t van Stalvoc) opzij in straight sets. De thuisploeg kon dus maar best op haar hoede zijn. De twee punten vrijgeleid­e die Achel in het begin van elke set kreeg, waren in een vingerknip weggespeel­d. Willems had enkele harde winners klaar. De lange receptie-hoek zou in de partij wel vaker de sloophamer bovenhalen, wanneer het allemaal wat te hoog en hard ging voor de jonge Achelse garde. Het weerde zich wel als leeuwen, maar als de aanvalskra­chtige Maesen en Hoho loskwamen, was er geen houden aan. De service draaide dan nog niet super, Stal snelde wel weg. De sterke Maesen killblockt­e 1-0 op het bord. Spannend werd het ook niet in set twee. In een mum van tijd stond het 14-7. De opslagdruk ging de hoogte in, geïllustre­erd door een reeksje van Maesen. De Achelse aanval werd onvoldoend­e in stelling gebracht, het blok met Geerts draaide goed en de rest werd gered door de behendige libero Broes. Ook in set drie kreeg Achel de opslagen moeilijk onder de controle. De veer was nu gebroken bij de bezoekers. De foutjes stapelden zich op. In het achterveld was er soms te weinig communicat­ie. Stal liep uit tot 19-9, Hoho scoorde nog en Engelen hield voor Achel zijn service niet binnen: 2516. Een hoogstaand­e partij was het zeker niet, maar dat zal Stal worst wezen. “We speelden volwassen en slim”, vertelde een tevreden Stal-coach Baillien. “Deze matchen zijn gevaarlijk om je in te verslikken. Goed dat we sterk startten en ons niet lieten verrassen.”

BEKER VAN LIMBURG HEREN HELIOS ZONHOVEN (EERSTE NAT)-WARA GENK (LIGA B) 0-3

Genk startte scherp en veegde Helios’ 2-0-voorsprong in iedere set meteen weg. Conings serveerde sterk, Thijs vond de aanvalskra­chtige Campforts, Bruyndonck­x en Ilsbroux prima. Enkel in set twee kon een matig Zonhoven iets langer in het Genkse spoor blijven.

ROVEKA STEVOORT (2E DIV)HE-VOC HECHTEL-EKSEL (2E DIV) 3-0

Ondanks een behoorlijk volle ziekenboeg toch een vlotte zege voor Stevoort, dat revanche pakt voor de competitie­nederlaag net voor nieuwjaar. “Vanesch en Hoebers komen dit seizoen niet meer in actie”, aldus Jeroen Sannen. “De spoeling is heel dun geworden, maar ik denk wel dat we genoeg in huis hebben om de Stal staat zo in de halve finale, waarin Lanaken wacht. Een partij waarin alles kan. De weg naar een finale tegen Genk of Stevoort ligt alvast open.

Spirit

Voor Achel B is het bekeravont­uur afgelopen. “Teleurgest­eld om het verlies, maar ook trots op onze spirit”, aldus assistent van der Aa, die hoofdcoach De Greef verving. “We vochten voor elke bal, maar moeten toegeven dat Stal een klasse te sterk was. Ons doel in de beker was ons meten met betere teams. Dit was dus een goede les voor de competitie.” rest van het seizoen vol te maken. Gelukkig zal Tilkin niet lang buiten strijd zijn.” In de halve finales mag Roveka zich opmaken voor een galawedstr­ijd op het veld van Genk B (liga B).

SPARVOC LANAKEN-BRIEGDEN (1E DIV)-ELVOC ELEN

(2E DIV) 3-0

Sparvoc deed wat van hen verwacht werd. Zeker in set één was het klassevers­chil groot. Lanaken had snel de controle, Elen een te hoge foutenlast. Het probeerde wel aan te klampen, maar schoot (logisch) tekort. In set twee startte Sparvoc slecht (1116), maar de kloof werd gedicht door hogere opslagdruk. In set drie pakte de thuisploeg al snel een driepunten­kloof die niet meer afgegeven werd. Lanaken neemt het in de halve finale op tegen Stalvoc Beverlo.

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Bezoeker Vandijck (14) tracht het blok van Hoho (11) en Geerts (5) te verschalke­n.
Foto RAYMOND LEMMENS Bezoeker Vandijck (14) tracht het blok van Hoho (11) en Geerts (5) te verschalke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium