Het Belang van Limburg

Maaseik pakt League Trophy

Noliko nekt Roeselare en Aalst in de tiebreak

- Rob KWANTEN

Noliko Maaseik heeft zijn eerste prijs van het seizoen beet. In de League Trophy versloeg het zaterdag aartsrivaa­l Roeselare na een spannende tiebreak. In de finale ging Aalst gisteren met dezelfde cijfers voor de bijl. Jolan Cox toonde zich in beide wedstrijde­n een zeer betrouwbar­e aanvalslei­der. De eindzege van Maaseik is goed voor een cheque van 10.000 euro en een extra dosis vertrouwen voor de rest van het seizoen. Het was de tweede keer dit seizoen dat Roeselare zijn meerdere moest erkennen in de troepen van Joel Banks. Eerst 0-3 in Schierveld­e, zaterdag werd 2-3 in de Gentse Edugo Arena. De Maaseikse kaarten voor de bekerfinal­e van 18 februari in het Sportpalei­s liggen dus goed. De 21 opslagmiss­ers van Noliko gaven stof tot nadenken. Maar gelukkig waren er Cox (23 op 36) en een sterke Mijatovic in het midden om in de tiebreak de beslissing te forceren. In de andere halve finale leek Menen bij 2-0 op weg naar een vlotte zege. Maar het trio Staszewski­Van Walle-Wendt bracht Aalst erop én erover. Een welgekomen opsteker na het verrassend­e vertrek van Frank Depestele, dat vooral in de bestuurska­mer van de Aalstenaar­s veel stof had doen opwaaien. Op naar een finale Maaseik-Aalst, een confrontat­ie tussen de nummers twee en vier van de EuroMillio­ns League.

Maan

De finale in Gent werd gisteren bijgewoond door 600 aandachti-

BEKER VAN LIMBURG DAMES WEVOC WELLEN (1E DIV)-DIEVOC DIEPENBEEK (1E DIV) 3-0

Wevoc liet Dievoc op geen enkel moment in de match komen. Het Wellense collectief stond als een huis en het duo Boiten-Bungeneers was blokkerend bijzonder sterk. De bezoekster­s slaagden er niet in enige vorm van druk te ontwikkele­n. Op 3 maart spelen Wellen en Alken een Zuid-Limburgse clash voor een plaats in de finale. “Wij spelen thuis en verwachten bijzonder veel volk”, aldus Michel Groven. “Eerst komen we mekaar nog tegen in de competitie, maar een halve bekerfinal­e zal ongetwijfe­ld veel stof doen opwaaien.”

BEPAVOC BERINGEN (2E DIV)-CRISTAL ALKEN JEVAL (1E DIV) 2-3

Nadat een uitstekend Beringen met een sterke Vangeel en Vandevenne de derde set pakte, maakte een secuur Alken in set vier het verschil vanop de ge toeschouwe­rs, waarin vooral Aalst goed vertegenwo­ordigd was. Na vier sets was de balans in evenwicht. Bruno stuwde Maaseik naar winst in de eerste set. De Argentijn werkte perfect af tot aan de tweede time out. Claes en Wendt spartelden nog tegen, maar een oerdegelij­ke Cox maakte in de slotfase het verschil.

In set twee hing Aalst de bordjes gelijk onder impuls van hun onverzette­lijke kapitein Staszewski. Jolan Cox vlamde Aalst vervolgens een set lang aan diggelen. Opvallend waren de 4 aces op rij van setter Blankenau in de slotfatieb­reak. servicelij­n. Een tactische zet van bezoekend coach Minten bij de positiewis­sels bracht de thuisploeg aan het wankelen. In een thriller van een tiebreak creëerde Beringen twee matchballe­n, maar het was Alken dat haar eerste wél afmaakte.

KIVOLA RIEMST (2E DIV)-MAVO DILSEN-STOKKEM (1E DIV) 0-3

Dilsen-Stokkem was een maatje te groot voor Kivola, dat sinds lang weer over een voltallige kern kon beschikken. In set één kwam Riemst al snel op achterstan­d door een goede blok-defense van de bezoekster­s. Zelf legde het aanvallend te weinig power aan de dag. In set twee ging het gelijk op tot halfweg, nadien ging Riemst onderuit in receptie. In set drie was het vertrouwen helemaal zoek.

JARACO AS B (2E DIV)UVOC UIKHOVEN (LIGA B) 3-1

Jaraco B zorgde voor een geweldige

Joel BANKS coach Maaseik se. Rychlicki en Cox brachten Maaseik 8-6 voor in set 4, maar speerpunte­n Staszewski en Van Walle hadden duidelijk zin in een stunt. De hekkenslui­ter uit tweede divisie was op papier underdog tegen het hoger geklasseer­de Uikhoven. Misschien had Uvoc de competitie­match tegen Tchalou nog in de benen, wie zal het zeggen? As B zal er niet van wakker liggen. Op 3 maart speelt het de halve finale tegen DilsenStok­kem.

LIGA A DAMES BARBAR GIRLS-JARACO AS FORFAIT BARBAR LIGA B HEREN WALHAIN-AVOC ACHEL 0-3

Achel kwam nooit in de problemen bij de hekkenslui­ter. Polman zorgde vanop de servicelij­n voor een kloof (5-10), nadien resulteerd­e het goed aanvalswer­k en sterk blok in makkelijke setwinst. Libero Brouns was baas in het achterveld, Verhees en De Daarin smashte Cox in het net voor 3-5, maar Rychlicki bleef koel. Kapitein Jelte Maan viel in bij 13-13 en versierde meteen het wedstrijdp­unt, dat door Van Walle werd buiten geslagen. Aalst hoopte nog op de video challenge, maar tevergeefs. De hoofdprijs van 10.000 euro was voor Maaseik.

Uitbrander

Coach Joel Banks gaf zijn team in het begin van de derde set een heuse uitbrander. Mét resultaat. “Natuurlijk zijn we blij met de overwinnin­g. Ik heb de spelers voor Greef vielen prima in. Al boden de Waalse libero en middenmann­en aan de overkant wel weerwerk. In set drie ging Walhain mee tot 7-7, maar dan ging Achel er met een sterke Schouren opnieuw vandoor. Avoc sluit de heenronde zonder verliesmat­ch en met slechts twee verloren sets af.

VILVOORDE-WARA GENK 0-3

Succesvol weekend voor Genk, dat zich plaatste voor de halve finale van de Limburgse beker en een dag later haar top 6-plaats verstevigd­e. Het speelde in Vilvoorde een partij met weinig fouten. Conings en Molemans waren sterk in receptie, Campforts en Bruyndonck­x piekten aanvallend en serverend. De thuisploeg werd onder druk gezet met zware opslagen. Thijs speelde zich in de kijker met mooie passes en sterk blokwerk. aanvang van dit tornooi enkele dagen vrij gegeven. De balans tussen werk en ontspannin­g moet er zijn. Het was ook nodig na een loodzware periode. Dit tornooi was een uitstekend­e manier om een rustige periode overbrugge­n en het wedstrijdr­itme te handhaven. We zijn opgetogen met dit nieuwe initiatief van de Liga.”

Ik heb de spelers voor dit tornooi enkele dagen vrij gegeven. Het was ook nodig na een loodzware periode

 ?? Foto VDB ?? Maaseik schreef de eerste editie van de League Trophy op zijn naam.
Foto VDB Maaseik schreef de eerste editie van de League Trophy op zijn naam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium