Het Belang van Limburg

Geen gebrek aan bekerstunt­s

Tongeren staat in halve finale verrassend tegenover Peer

- Rob KWANTEN

De meisjes van Tongeren hebben zich ten koste van Beverst geplaatst voor de halve finales van de Limburgse beker. Datovoc haalde het in de Pibo-hal met 3-1. Tweedeprov­incialer Peer zorgde voor dé verrassing van het weekend door met 3-0 van Stevoort te winnen. Bij de mannen overleefde geen enkele eersteprov­incialer het bekerweeke­nd. Beverst gaf in Tongeren de eerste twee sets niet thuis. De 14-jarige Elise Baert kreeg bij Tongeren haar kans en bedankte in de eerste set met een opslagreek­s van 7 punten. Aan de pas voelde Lotte Vranken zich duidelijk in haar sas. Datovoc stoomde door naar 2513 en 25-19. Maar dan besloot Beverst er toch een bekermatch van te maken. Schovoc heerste in het midden en pakte onder impuls van Kathleen Mertens de derde set met 16-25. Bij 18-19 had Beverst in set vier de beste kaarten, maar Jorunn Vranken vond bij Tongeren net op tijd het goede ritme. Met enkele mooie aanvallen langs de lijn bezorgde zij haar team een plaats bij de laatste vier (25-20). “Zonder Lambrix en Meynckens had ik toch wat schrik voor deze wedstrijd”, geeft Datovoc-trainer Niels Notelaers toe. “Zij spelen momenteel met de nationale U17-selectie in Roemenië. Maar Beverst was in de eerste twee sets nergens, waardoor wij vlot 2-0 konden uitlopen. Daarna herstelde Schovoc het evenwicht, maar gelukkig was er Vranken om ons over de streep te helpen. Eerste in de competitie en een halve finaleplaa­ts in de beker: ik ben zeer tevreden met ons voorlopig rapport”, besluit Notelaers. Tegenstand­er in de halve finale wordt verrassend MVC Peer, dat met 3-0 (25-8, 25-19, 25-19) won van Stevoort. “De meisjes hebben schitteren­d volleybal gebracht”, aldus een fiere voorzitste­r Rosi Fransen. “Vooral onze opslagdruk was moordend. En onze libero heeft in het achterveld ferm gepakt. Voor een eersteprov­incialer vond ik Stevoort wel wat teleurstel­lend. Tongeren? Dat wordt natuurlijk een ander paar mouwen. Maar we gaan die wedstrijd opnieuw als een leermoment zien. En wie weet valt er weer iets uit de bus?”

De andere halve finale gaat tussen Stalvoc Beverlo (2p) en Wara Genk (1p), die allebei een tiebreak nodig hadden tegen respectiev­elijk Tongerlo (2p) en Opglabbeek (2p).

Eersteprov­incialers uitgeschak­eld

In de kwartfinal­es bij de mannen sneuvelden zowaar alle eersteprov­incialers tegen ploegen uit lagere reeksen. Patje Vranken gidste Kivola Riemst B (3p) naar een schitteren­de 1-3-overwinnin­g op het veld van Kinrooi. Ook bij Fit VBC Ham (3p) barstte het feestgedru­is los na de zege tegen Schovoc Beverst. De overwinnin­g van Noliko Maaseik C, aan kop in tweede provincial­e, tegen Overpelt was te verwachten. De D-ploeg van Noliko (2p) zorgde voor een stuntje door met 3-2 te winnen van Lommel, titelkandi­daat in eerste. Met Zonhoven, Dilsen-Stokkem en nu dus ook Lommel heeft de Maaseikse oude garde in de beker de volledige top drie van eerste provincial­e verslagen. “Normaal speelt Maaseik D in de halve finale tegen Ham en Maaseik C tegen Riemst”, weet Stef Stryckers. “Maar in het verleden werd het reglement ooit eens last minute aangepast, omdat er twee teams van dezelfde club de finale konden halen. Geen idee of dat nu ook gaat gebeuren. Ik vind er in het huidige reglement alvast niets over terug”, geeft Maaseikse jeugdcoörd­inator nog mee.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Ponsaars (hier tegenover Mertens) staat met Tongeren in de halve finale van de beker.
FOTO TOM PALMAERS Ponsaars (hier tegenover Mertens) staat met Tongeren in de halve finale van de beker.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium