Het Belang van Limburg

“Tegen bal stampen kan iedereen”

- Gert SILLEN

Tristan Slangen is 2018 begonnen met een voltreffer. Op de Trofee van de Donderslag in Meeuwen, die vooral gedomineer­d werd door Duitsers en Nederlande­rs, schoot de 12-jarige Bilzenaar in de klasse tot 46 kg meteen de hoofdvogel af in zijn allereerst­e tornooi bij de U15. “Ik ga altijd voor de top”, zegt de ambitieuze Slangen. “Ook al is het niet altijd even makkelijk, zoals hier in Meeuwen. Ik ben eerstejaar­s kadet en moest tegen oudere en sterkere judoka’s opboksen. Na winst tegen twee Nederlande­rs en een Duitser stond ik in de finale opnieuw tegenover een Duitser. Een trainingsp­artner van mijn Nederlands­e club Hercules Echt. In België ben ik aangeslote­n bij Kodokan Lanaken. In totaal train ik momenteel vijfmaal per week.”

Damian en Caithlyn

Tristan is de jongste telg van een ware judodynast­ie. “Mijn oudere broer Damian (18) is gestopt met competitie. Op dit tornooi was hij

VOETBAL als scheidsrec­hter actief en geeft hij ook training. Mijn één jaar oudere zus Caithlyn verloor door een domme fout haar finale. Wie de beste is? Ze zeggen dat ik het meeste talent heb. Waarom ik aan judo doe? Wel, ik kan me er goed in uitleven en ik ben er best wel goed in. Een andere sport zegt me weinig. Voetbal bijvoorbee­ld is wat lopen en tegen een bal stampen. Dat kan toch iedereen.”

Kaisentorn­ooi

Nog dit: ook al is Slangen nog maar twaalf lentes jong, in het judowereld­je kent iedereen hem als één van de striphelde­n uit Suske en Wiske.

“Jerommeke. Die naam heb ik verdiend op een Kaisen-tornooi. Ik was heel fel verkouden en had pijn aan mijn schouder. Mijn trainer pepte me op en motiveerde me dat, als ik mijn laatste kamp zou winnen, hij ‘Jerommeke’ in gouden letters op mijn kimono zou borduren. En zo gebeurde.”

Niet alleen Slangen hield de Limburgse eer hoog. Bij de U15 waren dat overigens nog Mariana Traoré (Tsukuri Veldwezelt) en Uveys Hamarat (JS Lummen). Rens Valy (JS Lummen) als enige U18-judoka en thuisjudok­a Wouter Vandyck bij U21+ pakten eveneens tornooiwin­st.

 ?? FOTO GESI ?? De 12-jarige Tristan Slangen (inzet) vloert in zijn finalegeve­cht zijn Duitse tegenstand­er.
FOTO GESI De 12-jarige Tristan Slangen (inzet) vloert in zijn finalegeve­cht zijn Duitse tegenstand­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium