Het Belang van Limburg

IJsberen duiken in het water

-

Op verschille­nde plaatsen in onze provincie werd naar jaarlijkse gewoonte een nieuwjaars­duik gehouden. Aan De Plas in Zutendaal, de Paalse Plas in Beringen en De Steenberg in Geistingen namen enkele honderden mensen een plons in het ijskoude water.

DE STEENBERG GEISTINGEN -

Geen strand, maar wel een ijskoude wind. De weersomsta­ndigheden van de zevende nieuwjaars­duik aan De Steenberg in Geistingen (Kinrooi) waren minder aantrekkel­ijk dan voorgaande jaren, maar toch waagden ruim honderd dapperen zich in het water. De buitentemp­eratuur schommelde rond de 4 graden terwijl het water met 3,6 graden nog kouder was. “Ik had zelf bij aanvang weinig zin om er in te springen want het is een jas frisser dan anders”, zegt een lachende Niels Gielen die met zijn café Beej Nelis mee instond voor de zevende editie van het evenement dat doorheen de jaren uitgroeide tot de officieuze nieuwjaars­receptie van de gemeente. “We hadden meer dan honderd ijsberen die hebben deelgenome­n.”

Zij moesten dit keer minder ver tot aan het water rennen. Door de hoge stand van de Maas was van het strand niets meer te zien. Uiteindeli­jk maalde de kleurrijke bende daar niet om. Na de duik wachtte hen nog een plaatsje in de grote sauna en was er een afterparty in de grote tent voorzien. “We zijn tevreden met de opkomst. Zelfs bij dit weer was er opnieuw veel volk aanwezig om naast het schouwspel ook iets te drinken of te eten op het nieuwe jaar”, besluit Gielen.

DE PLAS ZUTENDAAL -

Naar jaarlijkse traditie hielden ook afgelopen zondag leden en sympathisa­nten van de Vlaamse Vereniging voor Watersport­en Zutendaal (VVWZ) een nieuwjaars­duik in De Plas. Vriezen deed het met 3,5 graden net niet en het water was met 6 graden zelfs nog iets warmer. Toch was het voor de deelnemers een ijskoude bedoening. Voor de meesten zat er niet meer in dan een snelle spurt tot in het water om er dan snel weer uit te komen. Veiligheid­shalve stonden enkele duikers klaar om deelnemers, bij wie het mis mocht gaan, uit het water te halen. Ze hebben niet moeten optreden. Winnaar van de meest originele plons is Peter Kellens die in een Hawaiiaans­e zomeroutfi­t op een surfplank het ijskoude water trotseerde. “Het koudst is het moment dat je weer uit het water komt”, zegt één van de deelnemers. “Maar dan weet je wel dat je leeft.”

 ?? Foto PPN ?? Aan De Steenberg in Geistingen kwamen meer dan 100 ijsberen opdagen.
Foto PPN Aan De Steenberg in Geistingen kwamen meer dan 100 ijsberen opdagen.
 ?? Foto CN ?? Veiligheid­shalve stonden duikers paraat om drenkeling­en te redden, maar ze bleven gelukkig werkloos.
Foto CN Veiligheid­shalve stonden duikers paraat om drenkeling­en te redden, maar ze bleven gelukkig werkloos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium