Het Belang van Limburg

Golden Globes kleuren zwart uit protest

-

HOLLYWOOD - Wie vannacht naar de uitreiking van de Golden Globes gekeken heeft, zal opvallend veel zwarte jurken gezien hebben op de rode loper. Heel wat actrices hadden aangegeven dat ze zwart zouden dragen uit solidarite­it met de slachtoffe­rs van seksueel misbruik in de filmwereld.

De actie Time’s Up - die voortvloei­t uit het steeds verder uitdijende misbruiksc­handaal dat begon met de zaak-Weinstein - had acteurs en actrices opgeroepen om zwart te dragen op het evenement, uit solidarite­it met de vele slachtoffe­rs. Initiatief­nemers van Time’s Up zijn 300 topvrouwen in Hollywood, onder wie actrices Eva Longoria, Natalie Portman en Reese Witherspoo­n en producer Shonda Rhimes. Eén van de grote donoren voor het fonds is Meryl Streep, die een half miljoen dollar op tafel legt.

Geen stil protest

Time’s Up werd maandag gelanceerd met een open brief in The New York Times. “Het tijdperk van seksuele aanranding, intimidati­e en ongelijkhe­id op de werkvloer is voorbij”, klonk het. Time’s Up ijvert voor wetswijzig­ingen, onder meer om bedrijven te bestraffen, die intimidati­e door de vingers zien. De brief werd vannacht dus gevolgd met een tweede actie in Hollywood zelf. Zwart dragen op de rode loper van de Golden Globes is allesbehal­ve een stil protest, zo onderstree­pte Longoria eerder in een interview. “In plaats van ons te vragen wie we dragen (welk modelabel of ontwerper, red.), zullen ze ons nu vragen waarom we zwart dragen. We gebruiken de rode loper als platform om onze stem te laten horen.” Volgens de Hollywood Reporter zullen heel wat genodigden eveneens een pin dragen om hun solidarite­it te onderstrep­en. “Reese Witherspoo­n vroeg me om een pin te ontwerpen voor de genomineer­den en mannelijke presentato­ren”, aldus kostuumont­werpster Arianne Phillips, de voormalige stiliste van Madonna.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ook Winona Ryder droeg zwart op de Golden Globes.
FOTO REUTERS Ook Winona Ryder droeg zwart op de Golden Globes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium