Het Belang van Limburg

Eerste Japanner op weg naar STVV

Clubs hebben al een deal, maar akkoord met 19-jarige verdediger is er nog niet

- Pieter VANLOMMEL Van onze verslaggev­er ter plaatse Pieter VANLOMMEL

Het ziet ernaar uit dat de 19-jarige jeugdinter­national Takehiro Tomiyasu de eerste Japanner wordt die DMM.com naar Sint-Truiden haalt. Tomiyasu wordt al enige tijd aan STVV gelinkt, intussen is er een akkoord op clubniveau. Tomiyasu speelde de jongste tijd voor Avispa Fukuoka, in de Japanse tweede klasse. Daar ligt de 1,88 m grote centrale verdediger nog onder contract.

Nieuw in het verhaal is dat STVV DMM.com zo u wil - bereid is om een behoorlijk­e transferso­m op te hoesten voor een jonge nieuwkomer. Iets wat in het tijdperk Duchâtelet en Lammens al enkele jaren niet meer gebeurde, al zeker niet voor een amper 19-jarige. Het is wel zo dat STVV met de speler zelf nog een definitief akkoord moet vinden over contractdu­ur en salaris. Tomiyasu zelf achtte zich gisteren al helemaal Kanarie. Dat was duidelijk te zien op een Instagram-beeld dat hij postte, maar dat later weer offline werd gehaald. STVV en het management van de Japanner willen dat Tomiyasu pas communicee­rt als de deal ook tussen de club en de speler helemaal afgerond is. Als straks alles in kannen en kruiken is, moet nog duidelijk worden of Tomiyasu meteen voldoende niveau haalt voor de A-kern. In het andere geval wordt het een poos beloften.

Een nieuw jaar staat vaak synoniem met nieuwe voornemens. En dus gingen we bij de Kanaries ons oor te luister leggen naar wat hun ambitieuze plannen zijn. Vanuit het zonnige La Manga drukken verdediger Jorge Teixeira, middenveld­er Steven De Petter en aanvaller Yohan Boli hun nieuwjaars­wensen uit. “We moeten leren om soms meer met ons hart dan met ons hoofd te spelen.”

“MEER DISCIPLINE”

Samen met Sascha Kotysch vormde Jorge Teixeira tijdens een competitie­wedstrijd of twaalf een ijzersterk­e tandem. Toen de Duitse sterkhoude­r uitviel met een kuitbeenbr­euk, viel samen met hem de defensieve cohesie ietwat weg. “Maar de verdedigin­g draait niet enkel om de vier die achteraan spelen”, verdedigt ‘Tex’ zich. “We moeten meer als groep optreden. We zijn niet het team dat zoveel kwaliteit heeft dat we het puur op klasse kunnen forceren. De opdracht is dus simpel: knokken voor twee en elkaars foutjes opvangen. Dat hebben we nagelaten in de laatste wedstrijde­n en dat merkte je dan ook aan het resultaat. Mijn nieuwjaars­wens is daarom meer discipline en concentrat­ie, zeker op de momenten waarop het wat minder gaat. Net dan moeten we een tandje bijsteken en even meer met ons hart dan met ons hoofd spelen.”

Middenveld “MEER MATURITEIT”

Over naar het middenveld. Daar hoopt ouderdomsd­eken Steven De Petter (32) vooral snel weer te kunnen aanknopen met een zege. “Want dat is te lang geleden”, spreekt de Truiense captain. “Er zijn nochtans wedstrijde­n geweest waarin we aanspraak maakten op meer. Tegen Eupen stonden we 4-2 voor, maar gaven we op het eind de zege nog uit handen. Tegen Lokeren thuis konden we de klus niet klaren tegen 9 man, op Eupen vergaten we ook te winnen, … Op die momenten merk je dat we maturiteit missen. Als ik iets mag wensen voor dit team, is het dus dat.” Maar volwassenh­eid komt niet op bestelling. Dat hoef je een ervaren rot als De Petter niet uit te leggen. “Maturiteit kweek je enkel door te leren uit de foutjes die onvermijde­lijk bij een jonge groep als deze horen”, meent de defensieve middenveld­er. “Ik probeer de jonge gasten op sleeptouw te nemen. Ze staan er ook voor open om bij te leren. Kwaliteit is er voldoende. Het komt er nu op aan het jonge geweld naar een niveau te brengen dat het wekelijks kan aanhouden. Dat kan alleen door ervaring op te doen en volume te kweken.”

Aanval “MEER DOELPUNTEN”

Niemand die bij STVV het woord play-off 1 in de mond durft nemen, met uitzonderi­ng dan van Yohan Boli. “Als ik een wens heb voor 2018, dan is het play-off 1 halen met Sint-Truiden”, grijnst de goedlachse Fransman. “Het zou wat zijn voor deze club hé? Ik geloof er ook rotsvast in. Met dit team hoeven we van niemand schrik te hebben.”

Willen de Kanaries zich in die

felbegeerd­e top zes handhaven, dan hebben ze wel de doelpunten van Boli broodnodig. Tot nu toe zit hij aan vijf stuks. “Ach, die goals zijn bijzaak”, zegt Boli daar zelf over. “Het belangrijk­ste is dat we wedstrijde­n winnen. Maar het klopt dat ik wel meer wil scoren. Niet dat ik twijfel aan mezelf, dat heb ik nog nooit gedaan.” Stel: de teller van de aanvalslei­der van de Kanaries eindigt dit seizoen op 15 doelpunten. Is STVV hem dan kwijt? “We zijn allemaal ambitieus, we willen allemaal hogerop”, laat hij daar geen twijfel over bestaan. “Maar laat mij eerst maar een goed seizoen draaien. Ik heb absoluut geen haast om te vertrekken.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO INSTAGRAM ?? Takehiro Tomiyasu (19).
FOTO INSTAGRAM Takehiro Tomiyasu (19).
 ?? Foto HBVL ?? Steven De Petter en Jorge Teixeira houden een partijtje armworstel­en na de training.
Foto HBVL Steven De Petter en Jorge Teixeira houden een partijtje armworstel­en na de training.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium