Het Belang van Limburg

OPRAH WINFREY

gebombarde­erd tot presidents­kandidate

- Raymond DE CONDÉ

De uitreiking van de Golden Globes baadt gewoonlijk in een uitbundige sfeer met grappen en frivolitei­ten. De 75ste editie – met ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ als grote winnaar – was plotseling een stuk ernstiger en stond in het teken van de strijd tegen grensovers­chrijdend gedrag en de ongelijkhe­id van mannen en vrouwen. De geest van Harvey Weinstein, de producer wiens seksueel wangedrag vrouwen wereldwijd heeft aangezet om luidop te protestere­n, waarde nog rond in het Beverly Hilton Hotel en werd langs alle kanten bezworen. Op de rode loper daagden haast alle vrouwen op in zwarte jurken, een ongewoon gezicht. Oprah Winfrey, die als eerste zwarte vrouw in de geschieden­is een Cecil B. deMille in ontvangst mocht nemen voor haar carrière, hield een bevlogen speech. Die werd door sommigen – waaronder tv-netwerk NBC – zowaar geïnterpre­teerd als een eerste stap naar een campagne voor de opvolging van Donald Trump. De presentatr­ice, actrice en zakenvrouw verwees naar voorbeelde­n voor haar, zoals Sidney Poitier, de eerste zwarte acteur die 36 jaar geleden dezelfde award mocht ontvangen. En naar Recy Taylor, een zwarte vrouw die in 1944 door blanke mannen verkracht werd en met de dood bedreigd als ze het aan iemand durfde te vertellen. “Er is een nieuwe dag aan de horizon”, zo besloot Oprah haar speech. En ze kondigde een tijd aan “waarin niemand nog ooit me too zal moeten zeggen.”

De ernstige thema’s keerden terug in verscheide­ne dankwoorde­n. Presentato­r Seth Meyers zette meteen de toon toen hij de aanwezigen begroette met “Goeienavon­d, dames en de heren die nog overblijve­n”. En even later: “Voor de mannelijke genomineer­den vanavond in deze zaal, dit is de eerste keer in maanden dat u niet doodsbang hoeft te zijn om uw naam te horen afgeroepen worden.”

Veel winnaars alludeerde­n op de belangrijk­e ommekeer. Reese Witherspoo­n, coproducen­te en actrice in de met vier Golden Globes bekroonde miniserie ‘Big Little Lies’, zei: “Al wie niet mocht getuigen over discrimina­tie, intimidati­e of misbruik, die tijd is voorbij, wij zien en horen u!” Frances McDormand, die een van de vier Globes kreeg voor de film ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’, had het over een “aardversch­uiving in de machtsstru­ctuur van onze industrie”.

De prijs voor beste comedy of musical ging naar ‘Lady Bird’ en naar de Ierse hoofdrolsp­eelster Saoirse Ronan. Beste dramaserie was ‘The Handmaid’s Tale’, beste comedyseri­e ‘The Marvelous Mrs Maisie’. Gary Oldman won een Globe voor zijn vertolking als Winston Churchill in ‘The Darkest Hour’. James Franco kreeg er een voor zijn rol als ‘The Disaster Artist’ en Ewan McGregor voor ‘Fargo’. Guillermo del Toro won de Globe voor beste regie van ‘The Shape of Water’. De Duitse prent ‘Aus dem Nichts’ van Fatih Akin ten slotte won de Globe voor beste buitenland­se film.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ?? FOTO AP ?? Oprah Winfrey hield een bevlogen speech die hier en daar gezien wordt als het begin van een ‘Oprah for President’campagne.
FOTO AP Oprah Winfrey hield een bevlogen speech die hier en daar gezien wordt als het begin van een ‘Oprah for President’campagne.
 ??  ?? De vrouwen van ‘Big Little Lies’: Laura Dern, Nicole Kidman, Zoë Kravitz, Reese Witherspoo­n en Shailene Woodley.
De vrouwen van ‘Big Little Lies’: Laura Dern, Nicole Kidman, Zoë Kravitz, Reese Witherspoo­n en Shailene Woodley.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Sam Rockwell en Frances McDormand met hun Globes voor ‘Three Billboards’.
FOTO PHOTO NEWS Sam Rockwell en Frances McDormand met hun Globes voor ‘Three Billboards’.
 ?? FOTO AP ?? Komiek Seth Meyers zette de toon.
FOTO AP Komiek Seth Meyers zette de toon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium