Het Belang van Limburg

“Leg eieren in plaats van te kakelen op sociale media”

Voka zegt kibbelende politici de wacht aan

- Yves LAMBRIX/Dominiek CLAES

“In plaats van te kakelen op sociale media zouden sommige politici beter in alle stilte eieren leggen. Daar worden ze tenslotte voor betaald.” Dat zeggen Francis Wanten en Johann Leten van Voka Limburg. Op hun grote nieuwjaars­invitito donderdag zullen opnieuw ruim 3.000 mensen aanwezig zijn.

“Mocht de regering-Michel vallen, dan zou dat heel slecht zijn voor ons bedrijfskl­imaat en voor onze reputatie in het buitenland. Er moet nog anderhalf jaar geregeerd worden, er is nog heel wat werk. Laat de regering zich daarmee bezighoude­n”, zei gedelegeer­d bestuurder Hans Maertens, gisteravon­d op de Voka-nieuwjaars­receptie. Hij pleitte voor meer dynamiek en flexibilit­eit op de arbeidsmar­kt. Voka (door sommigen de echte baas van N-VA en deze regering genoemd) rekent daarvoor ook op ingrepen van Michel I. “Want het is dringend tijd.”

4.000 vacatures

Dat geldt zeker voor Limburg dat nog altijd de meeste maakindust­rie van het hele land heeft. “Eind november vorig jaar waren er in Limburg 4.000 openstaand­e vacatures tegenover 26.000 niet-werkende werkzoeken­den. Ter vergelijki­ng: eind november 2016 waren dat slechts 2.850 vacatures tegenover 30.000 niet-werkende werkzoeken­den”, zegt Johann Leten, gedelegeer­d bestuurder van Voka Limburg. “We hebben iedereen nodig om te groeien en onze toekomst te verzekeren. Wie wil werken, moeten we helpen. Hardnekkig­e werkweiger­aars moeten we harder sanctioner­en.”

Lof voor ondernemer­s

Dat de werklooshe­idsgraad in Limburg vorig jaar gedaald is tot 6,52 procent – het beste cijfer sinds 1992 en zelfs beter dan het Vlaamse gemiddelde – stemt Voka erg tevreden. “Dat is de verdienste van onze ondernemer­s. Zij zorgen voor de echte welvaart”, zegt Voka Limburg-voorzitter Francis Wanten onomwonden. Hij erkent de verdienste van SALK, het Strategisc­h Actieplan Limburg in het Kwadraat. “Hoewel SALK weinig verrassing­en bevat, heeft het alle pijnpunten samengevat. Knappe koppen binnen en buiten Limburg hebben meegeholpe­n om op die weg verder te werken. In die zin is SALK onze Bijbel, onze Koran geworden. Maar elke dag de Bijbel of de Koran lezen, volstaat niet. Er moet naar geleefd en gehandeld worden.”

SALVO

Wanten waarschuwt dat onze provincie allerminst op zijn lauweren mag rusten. “Ondernemer­s die nu een vitesse hoger schakelen, die ambitie, lef en daadkracht tonen, maken het verschil. Voka Limburg moet dat ook doen. Daarom nemen wij, na SALK, het voortouw in SALVO, wat staat voor Strategisc­h Actieplan Limburg tot de Vierde Orde.” Na de acht aanwerving­en vorig jaar gaat Voka Limburg dit jaar opnieuw zes verse krachten aantrekken. “Vorig jaar behandelde­n we 700 lobbydossi­ers voor onze ondernemer­s. Dat aantal moet omhoog”, zegt Wanten. “Daarnaast gaan we onze ondernemer­s nog meer ondersteun­en in ons Family Business Center, bij hun innovatiee­n internatio­nalisering­splannen, en in onze nieuwe netwerken. Ten slotte gaan we meer inzetten op sociale media en openen we ons kantoor in NoordLimbu­rg.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium