Het Belang van Limburg

Waarom MR Theo Francken zal blijven steunen

-

Charles Michel klonk ongewoon boos gisteren op Bel-RTL. “Ik zal me niet laten chanteren”, reageerde hij, nadat Bart De Wever een ontslag van Theo Francken gekoppeld had aan een val van de regering. Parfum de crise? Nee, gij! Want de premier zei ook: “Als het onderzoek naar de folteringe­n in Soedan op mishandeli­ngen wijst, zal iedereen in geweten oordelen over de politieke gevolgen.” Met andere woorden: ‘Ik, Charles Michel, zal Francken niet tot ontslag dwingen’. En aangezien de staatssecr­etaris en zijn partij blijven zeggen dat hij volgens de wet heeft gehandeld, blijft hij uiteraard aan. Waarom dan zo’n steun van de Mouvement Réformateu­r aan Theo? 1. De enige optie voor de MR om vruchten te plukken uit zijn (riskante) regeringsd­eelname als enige Franstalig­e partij is de rit uitdoen. Het imago van verantwoor­delijkheid van Charles Michel en de zijnen wordt zo definitief in de verf gezet. “Wij en niemand anders hebben vijf jaar lang de communauta­ire ambities van de nationalis­ten in toom kunnen houden”, zal de premier voor de verkiezing­en van 2019 affirmeren. Iets waarvoor zelfs de N-VA-schuwe kiezers uit het zuiden hem inderdaad dankbaar kunnen zijn.

2. De balans van deze regering ziet er tot nu toe goed uit. Wat onmogelijk leek, is gebeurd. De pensioenen en de vennootsch­apsbelasti­ng zijn hervormd. De concurrent­iekracht van de bedrijven doet het beter. En de lagere lonen profiteren meer van de tax shift dan de anderen. Volgens Michel is het in eerste instantie de verdienste van zijn MR: “De waarheid is dat de N-VA ons sociaaleco­nomische programma heeft overgenome­n”, poneerde hij gisteren. Samengevat (door mij dan): ‘Als God zou bestaan, zou hij voor de MR stemmen, niet voor zijn afkooksel, de Nieuw-Vlaamse Alliantie’. Het zou zonde zijn om die zegekreten te verknoeien door voorbarig in mineur te eindigen.

3. Theo Francken is populair in Wallonië (vijfde volgens de recentste peiling), op gelijke hoogte met Charles Michel. Ook in het zuiden is centrumrec­hts – ja, het bestaat – niet gekant tegen een kordaat migratiebe­leid. Een paar folteringe­n – indien ze worden bewezen – in het verre Soedan doen nauwelijks ter zake. Plus: Francken is een beetje de prins Laurent van de politiek, ook bij ons. Veel uitschuive­rs, maar toch sympa. Hem wordt meer vergeven dan iemand anders.

Charles Michel zal er dus alles aan doen om zijn staatssecr­etaris en zijn regering te redden. Wat hem wel zijn kop kan kosten, is het gekibbel tussen de Vlaamse coalitiepa­rtijen. Hij heeft er nauwelijks vat op. Maar als het uit de hand loopt, wordt hij de grootste verliezer.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium