Het Belang van Limburg

Ook het nieuwe jaar begint chaotisch voor Theresa May

-

Met de herschikki­ng van haar kabinet en de top van haar Conservati­eve partij had de Britse premier Theresa May gisteren een streep willen trekken onder een jaar vol blunders. Maar ook de benoemings­carrousel kende een chaotisch verloop. De herschikki­ng hing al een tijdje in de lucht en het was ook al duidelijk dat de echte zwaargewic­hten zouden aanblijven in wat Britse media de ‘no-change-reshuffle’ noemden.

Zo waren Boris Johnson (Buitenland­se Zaken), David Davis (Brexit), Amber Rudd (Binnenland­se Zaken) en Philip Hammond (Financiën) al zeker van het behoud van hun portefeuil­le.

May benoemde gisteren echter ook een nieuwe leiding voor de Conservati­eve partij, en dat liep goed fout. In de ochtend maakte de officiële Twitteracc­ount van de partij bekend dat kabinetsli­d Chris Grayling de nieuwe voorzitter van de Tories zou worden. Nog geen kwartier later was het inmiddels al op tv gemelde bericht inclusief felicitati­es verdwenen. Toen werd ook bekend dat niet Brexit-voorstande­r Grayling maar Remainer Brandon Lewis de Tory-partij gaat leiden op weg naar de volgende Lagerhuisv­erkiezinge­n, uiterlijk in de zomer van 2022. Tot overmaat van ramp stapte minister van Onderwijs en Vrouwenzak­en Justine Greening gisteravon­d laat op. Theresa May had haar een postje als minister van Arbeid aangeboden, maar dat zag Greening niet zitten.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Het was een komen en gaan in 10 Downing Street gisteren.
FOTO BELGAIMAGE Het was een komen en gaan in 10 Downing Street gisteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium