Het Belang van Limburg

Ondernemer­s zien het helemaal zitten

Economisch­e verwachtin­gen op hoogste niveau in tien jaar

- Guido CLOOSTERMA­NS

De Limburgse ondernemer­s zien het voor het komende jaar helemaal zitten. Dat blijkt uit de Polsslag Ondernemen­d Limburg, het instrument waarmee Unizo- en VKW-Limburg het vertrouwen van de Limburgse bedrijven in de toekomst meten. 2017 was een Grand Cru, en zes op de tien bedrijven verwachten dat 2018 zelfs nog beter wordt. Grand Cru, zo omschrijve­n de werkgevers­organisati­es VKW- en Unizo-Limburg het voorbije economisch­e jaar. Zo werden in het vierde kwartaal van 2017 recordcijf­ers genoteerd op het vlak van export, investerin­gen en banengroei.

VKW- en Unizo-Limburg gingen in 2006 van start met de Polsslag Ondernemen­d Limburg (POL), een instrument waarmee wordt gepeild naar het aanvoelen – de polsslag – van Limburgse ondernemer­s en bedrijfsle­iders over de economisch­e gang van zaken in onze provincie. Met andere woorden: zien de ondernemer­s het nog zitten? En dat doen ze wel degelijk. Over heel 2017 scoorde de POL een uitstekend­e 17,3, een cijfer dan de voorbije twaalf jaar slechts drie keer werd gehaald. In januari van dit jaar noteert de POL bijna een recordhoog­te van 21,9. Slechts één keer scoorde de POL beter en dat was in 2007. Als we kijken naar de sectoren dan blijkt dat vooral in de bouw het vertrouwen groot is. Na een uitstekend 2017 temperen de productieb­edrijven voor 2018 dan weer hun enthousias­me. De detailhand­el knoopt weer aan met herstel, maar de groothande­l is iets minder optimistis­ch dan het vorig kwartaal. Vooral in de dienstense­ctor is het vertrouwen in de toekomst groot.

Optimisme

“2017 was voor de Limburgse ondernemer­s een economisch grand cru-jaar”, aldus gedelegeer­d bestuurder Bart Lodewyckx van Unizo-Limburg. “En ook 2018 wordt een voortreffe­lijk jaar, als we kijken naar de hoge scores voor het ondernemer­svertrouwe­n in onze provincie.”

Uit de enquête bij de Limburgse bedrijven blijkt dat zes op de tien bedrijven het dit jaar nog beter verwachten. “De POL bevestigt dat het met het Limburgs ondernemer­svertrouwe­n momenteel meer dan snor zit”, zegt Ruben Lemmens, gedelegeer­d bestuurder van VKW-Limburg. “De economisch­e verwachtin­gen waren in twaalf jaar nooit zo hoog. Export en productie rapporteer­den niet eerder zo positieve cijfers. Bovendien kennen we het laagste aantal faillissem­enten in acht jaar en is onze werklooshe­idsgraad intussen al tot onder die van OostVlaand­eren gezakt.”

Toch is het niet over de hele lijn een goednieuws­show. Het verleden leert dat Limburg extra zwaar wordt getroffen als het weer omslaat. “Hopelijk heeft het SALKprogra­mma onze economie intussen sterker gemaakt, maar dat zullen we pas echt weten als het zover is”, aldus Ruben Lemmens. “Het feit dat op het vlak van mobiliteit, bereikbaar­heid en ontsluitin­g nauwelijks tot geen vooruitgan­g werd geboekt, stemt ons niet meteen gerust.”

Regeringsb­eleid

VKW-Limburg en Unizo-Limburg laten de Limburgse ondernemer­s en bedrijfsle­iders ook het regeringsb­eleid evalueren. Met name op het vlak van mobiliteit hebben zij geen goed woord over voor het beleid van de regeringen. De ondernemin­gen geven de federale en Vlaamse regering hoe dan ook een iets beter rapport. Vooral de aanpak van de loonkostha­ndicap en de flexibilis­ering van de arbeidsmar­kt worden geapprecie­erd. Ruim acht op de tien ondernemer­s vindt ten slotte dat de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng een positieve impact zal hebben op de concurrent­iekracht van de Belgische bedrijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium