Het Belang van Limburg

“Duizendjar­ige eik is tijdbom”

Zeven grote takken van monumental­e boom noodgedwon­gen gesnoeid

- Koen LUTS

Het gaat niet goed met de duizendjar­ige eik van Lummen. Vrijdag werd een noodsnoei uitgevoerd en er is een zwavelzwam ontdekt die de boom aantast. “De eik was een mechanisch­e tijdbom en het was twee voor twaalf”, zegt Ilse Plessers van Regionaal Landschap Lage Kempen.” Er mag ook niemand meer onder de boom komen. Op 16 februari vorig jaar namen Britse boomspecia­listen nog enten van de duizendjar­ige eik. “Ze gaven ons de raad om een inspectiek­lim te laten doen”, zegt Ilse Plessers. “De specialist­en voelden aan dat de boom stabilitei­tsprobleme­n zou kunnen hebben en dat hij niet meer stevig genoeg was. Daarom hebben we vrijdag een hoogtewerk­er opgetromme­ld en waren vijf veteraanbo­omspeciali­sten de hele dag in de weer met hun onderzoek. Volgens hen was de duizendjar­ige eik een mechanisch­e tijdbom en was het twee voor twaalf. Het is nu wachten op de resultaten van de metingen om te kijken wat de volgende stap is. De verzorging gaat zeker verder.”

Hout laten liggen

Op een infobord krijgen bezoekers tekst en uitleg over welke werken werden uitgevoerd, waarom er nu zoveel hout ligt en een oproep om het te laten liggen om de wortelzone te beschermen tegen intensieve betreding. “Rond de boom wordt een lint gespannen. Er is nog altijd gevaar, omdat de centrale as en enkele gesteltakk­en mogelijk onstabiel zijn.” Voor de veiligheid en de gezondheid van de wortels mag niemand onder de kroon van de boom komen. Ilse Plessers: “In de toekomst willen we een hogere afsluiting plaatsen met een toegangspo­ortje. Bodemverdi­chting en een te ‘cleane’ grasmat vormen een groot probleem. We zullen de groeiplaat­s beter beschermen met dood hout, een verruigde ondergroei en onder de boom komt een absoluut verbod op betreding. Ook werd ontdekt dat een zwavelzwam de boom van binnenuit helemaal verteert. Een staal is onderweg naar een Duits laboratori­um zodat we de zwam binnenkort op een natuurlijk­e manier kunnen bestrijden. Daarna zal de verhouding tussen levend spinthout en kernhout beter worden, waardoor de eik weer steviger wordt.”

Holle stam

Veteraanbo­omspeciali­st Guy Herremans, Frits Gielissen en deskundige­n van Stichting Wereldboom zullen nu de gezondheid­stoestand van de duizendjar­ige eik verder in kaart brengen. “Op voorhand hadden we van een gedeelte van de stam een scan genomen. Hierdoor konden we het resterende gezonde hout in beeld brengen, want de stam is helemaal hol. We onderzocht­en vrijdag de stabilitei­t van de boom. Daarbij ontdekten we dat de boom zich in vijf aparte delen heeft opgedeeld, waardoor er vier sapstromen zijn tussen de wortels en het kroonwe deel. Het is alarmerend dat de boom geen geheel meer vormt. Als hij een grote tak zou verliezen, dan wordt de stam in stukken getrokken. Het is bijna onmogelijk dat de boom nog recht staat en daarom was een noodsnoei noodzakeli­jk. We hebben zeven grote takken verwijderd. Nu willen we de groei aan de binnenzijd­e van de kruin verhogen zodat er zich een kleinere kroon zal vormen dichter bij de stam. In de omgeving van de boom hebben ook relatief weinig leven gevonden. Gelukkig staat de boom op een voedselrij­ke leemhouden­de bodem”, besluit Guy Herremans.

 ??  ??
 ?? FOTO KOEN LUTS ?? Vrijdag werd een noodsnoei uitgevoerd aan de duizendjar­ige eik. Vijf specialist­en zaagden zeven dikke takken uit de kroon om de boom te redden.
FOTO KOEN LUTS Vrijdag werd een noodsnoei uitgevoerd aan de duizendjar­ige eik. Vijf specialist­en zaagden zeven dikke takken uit de kroon om de boom te redden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium