Het Belang van Limburg

Dader vluchtmisd­rijf speelde rijbewijs al vier keer kwijt

-

De 56-jarige E.L. uit Diepenbeek verscheen al vier keer eerder voor de politierec­hter nadat hij betrapt was op rijden onder invloed. De eerste veroordeli­ng dateert van twintig jaar geleden. De vijftiger die zaterdagav­ond drie twintigers uit Berlare en Gent van de weg maaide in Hasselt, verschijnt vrijdag voor de raadkamer. politie moest de Diepenbeke­naar de voorbije decennia al meerdere malen vanachter het stuur halen. Het ging om feiten waarbij hij dronken was, maar ook voor rijden zonder rijbewijs. “De man in kwestie verscheen twintig jaar geleden een eerste keer voor de politierec­hter en sindsdien is hij vier keer betrapt terwijl hij onder invloed met een voertuig reed”, zegt Jeroen Swijs- sen van het Limburgse parket. “Het gaat daarbij om kwalificat­ies van alcoholint­oxicatie tot dronkensch­ap.”

Een wezenlijk verschil. Bij intoxicati­e legt de bestuurder een positieve ademtest af, terwijl bij dronkensch­ap er ook uiterlijke aanwijzing­en zijn dat de man alcohol heeft gedronken. Ook de rechtbank maakt dat onderschei­d. Wie veroordeel­t wordt voor dronkensch­ap, riskeert een zwaardere straf dan wie geïntoxice­erd achter het stuur kruipt.

Nadat de politierec­hter E.L. enkele jaren geleden een laatste keer een rijverbod had opgelegd, koppelde hij daar ook voorwaarde­n aan. De vijftiger moest medische en psychologi­sche testen afleggen om zijn rijbewijs terug te krijgen. Maar de Diepenbeke­naar nam zich die moeite niet en zit sindsDe dien zonder. Dat belette hem niet om nog achter het stuur te kruipen. Zo ook zaterdagav­ond toen hij onder invloed ter hoogte van een oversteekp­laats bij Winterland drie jongeren van de weg maaide. De man stopte niet en reed naar de stationsbu­urt waar hij zijn zwaar beschadigd­e auto foutief parkeerde en vervolgens een café binnenliep. Daar kon de politie hem even later aantreffen en arresteren. De onderzoeks­rechter liet de man aanhouden en overbrenge­n naar de gevangenis van Hasselt. Hij was tijdens het verhoor weinig spraakzaam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium