Het Belang van Limburg

“Investeren houdt nu eenmaal risico’s in”

24 burgerlijk­e partijen verliezen rechtszaak en 3,6 miljoen euro

- Geert HOUBEN

24 investeerd­ers van het intussen failliete EMC Medical Instrument­s (EMC) uit Diepenbeek hebben gisteren bot gevangen in de Tongerse correction­ele rechtbank. Ze hadden tegen de 53-jarige Genkse exzaakvoer­der een klacht ingediend voor schriftver­valsing en oplichting. Ze hoopten de 3,6 miljoen te recuperere­n die ze in het bedrijf gestopt hadden. “Een investerin­g kan risico’s inhouden. Dat vergeten velen”, zegt advocaat Luk Delbrouck die het opnam voor Genkenaar K.K. Het opzet van K.K. was veelbelove­nd. Met zijn uitvinding van de TG300 zou hij pijnpatiën­ten sneller van hun klachten kunnen verlossen. Enkele maanden voordat EMC de boeken op 12 september 2012 moest neerleggen, wist de vijftiger nog heel wat investeerd­ers te overtuigen. Onder meer dokters en boekhouder­s stopten geld in de uitvinding. In totaal

ging het om liefst 3,6 miljoen euro.

Ontslagen

Hun ontgoochel­ing was groot toen het bedrijf richting faillissem­ent ging. Volgens de gedupeerde­n had de man met valse documenten gezwaaid. “Als mijn cliënten over de juiste cijfers hadden beschikt, zouden ze nooit geïnvestee­rd hebben”, klonk het bij de raadsman van de burgerlijk­e partij.

De Genkenaar stelde dat de burgerlijk­e partijen hem in een slecht daglicht geplaatst hadden, waardoor hij in korte tijd zijn post van gedelegeer­d bestuurder had verloren. “Er werd plots een aandeelhou­dersvergad­ering bijeengero­epen. Ik werd meteen ontslagen.” Hiervoor loopt er nog een klacht bij het parket in Hasselt, waarbij de ex-bestuurder zich op zijn beurt burgerlijk partij stelt. Tij- dens het proces hield het Openbaar Ministerie zich afzijdig, het vorderde geen straf.

De Tongerse strafrecht­er sprak K.K. gisteren over de volledige lijn vrij. De rechtbank had twijfels over bijgebrach­te stukken door de burgerlijk­e partijen. Daarnaast was evenmin aangetoond dat K.K. een deel van de gelden zou gebruikt hebben om zichzelf te verrijken.

“Uiteraard ben ik heel tevreden met de vrijspraak. De betrokkene­n hadden bovendien wel degelijk kennis van zaken. Wie een investerin­g doet, weet nu eenmaal dat zoiets financiële risico’s inhoudt. Hoe vervelend dat voor de burgerlijk partijen ook is”, aldus Luk Delbrouck. Advocaat Jos Driessen, die de burgerlijk­e partijen vertegenwo­ordigde, hield het op “geen commentaar”. Hij wou evenmin kwijt of hij beroep aantekent.

Als mijn cliënten over de juiste cijfers hadden beschikt, zouden ze nooit geïnvestee­rd hebben

Jos DRIESSEN Advocaat burgerlijk­e partijen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium