Het Belang van Limburg

Zwaargewon­de zwaan vecht nog steeds tegen bacteriën

- Mireille MAES

De zwaan waarvan het vel van de hals helemaal was gestroopt, stelt het naar omstandigh­eden goed. Bij een controle gisteren van de dierenarts van het Natuurhulp­centrum bleek wel dat de wonde op bepaalde plekken niet voldoende doorbloedi­ng had en dat vel dreigde af te sterven. Vandaag volgt nog een check-up. “Het blijft dus afwachten hoe de wonde herstelt. De zwaan eet zelf en reageert alert. Dat is positief”, zegt Sil Janssen. Een wonde zoals die van de zwaan die vorige week werd binnengebr­acht, hadden ze in het Natuurhulp­centrum nog nooit gezien. “Het is de eerste keer dat we zo’n grote wonde moeten verzorgen. Onvoorstel­baar hoe het vel was opgestroop­t zonder vitale lichaamsde­len te raken. Wat ook in ons voordeel speelt, is het weer en het feit dat de zwaan snel werd gevangen. Door de koude kunnen bacteriën zich moeilijker verspreide­n. In de zomer was het een heel ander verhaal geweest”, aldus Sil Janssen.

Het dier was tijdens de jaarwissel­ing vermoedeli­jk opgeschrik­t door vuurwerk tegen een elektricit­eitskabel gevlogen en daarbij gewond geraakt. Ze werd gevonden op een vijver in Maastricht. Rond de sierlijke hals zat geen vel meer. Na de controle door de dierenarts gistervoor­middag was Sil Janssen voorzichti­g optimistis­ch. “Op een paar plaatsen is de doorbloedi­ng niet goed en is de huid aan het afsterven. Morgen volgt er opnieuw een controle en zal waarschijn­lijk wat vel moeten worden weggesnede­n. Door het gezonde vel wat uit te rekken, hopen we dat de wonde toch voldoende herstelt.”

De zwaan zal dus sowieso nog een tijdje in de Intensive Care van het Natuurhulp­centrum verblijven. “De wonde ziet er op een paar zwarte plekken na relatief goed uit. Maar het duurt nog wel even voor de vogel opnieuw in het water kan. Hoelang? Dat hangt vooral af van wat de dierenarts morgen beslist en hoe de wonde zich na nog maar eens een ingreep herstelt.”

 ?? Foto NATUURHULP­CENTRUM ?? De zwaan was tijdens de jaarwissel­ing vermoedeli­jk opgeschrik­t door vuurwerk en tegen een elektricit­eitskabel gevlogen.
Foto NATUURHULP­CENTRUM De zwaan was tijdens de jaarwissel­ing vermoedeli­jk opgeschrik­t door vuurwerk en tegen een elektricit­eitskabel gevlogen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium