Het Belang van Limburg

“Nu steriliser­en betekent minder kittens in lente”

Noodasiel roept op om zwerfkatte­n te melden

- Mireille MAES

‘Wie zwerfkatte­n in de tuin heeft lopen, neem nu contact op met de technische dienst van de gemeente.’ Deze oproep komt van het Noodasiel Lommel. Momenteel krijgen ze weinig meldingen van verwilderd­e katten die gesterilis­eerd moeten worden. “Terwijl net nu het moment is om ze te vangen. Enkel op die manier kunnen we een nieuwe geboortego­lf van verwilderd­e kittens voorkomen”, zegt Johnny Laurent van het asiel. Het sterilisat­ieprogramm­a van verwilderd­e katten in de gemeenten verbonden aan een Limburgs dierenasie­l loopt al langer. Mensen die een zwerfkat in hun buurt hebben rondlopen, contactere­n best de milieu- of technische dienst van hun gemeente. Die verzamelen dan de klachten en spelen ze door aan het verantwoor­delijke asiel. “Wij gaan dan een vangkooi zetten. Eens de zwerfkat is gevangen, wordt ze gesterilis­eerd en teruggepla­atst. Kwestie dat er geen kittens meer komen. De hele procedure kost de burger niets”, legt Johnny Laurent uit.

Stukje uit oor

Teruggepla­atste gesterilis­eerde katten zijn herkenbaar aan het kleine hoekje dat uit hun oor is gesneden. “Deze katten kunnen dus niet meer voor problemen zor- gen.”

Dat ze nu een oproep doen om zwerfkatte­n zo vroeg mogelijk te melden, heeft te maken met de eerste zwangere verwilderd­e kattin die werd gesignalee­rd. “Het is nog niet echt koud geweest. Dus het kan altijd dat een kattin zwanger raakt. En binnen een maand kunnen er dat met dit weer al een pak meer zijn. Het gevolg na nog eens een paar maanden? Een resem nieuwe kittens die geen thuis hebben. Daarom, laat weten waar er zwerfkatte­n in je buurt zijn. Wij kunnen daar momenteel meteen op anticipere­n en vangkooien plaatsen. Over een paar maanden zal het anders zijn”, voorspelt Laurent.

Inteelt

In de lente zijn er wegens heel veel aanvragen vaak wachtlijst­en. Door in de winter snel op de bal te spelen, wordt volgens de medewerker­s van het asiel veel dierenleed vermeden.

“De kittens van een verwilderd­e kat wil niemand in de buurt, vaak is het ook inteelt. Wij moeten ze dan vangen. En dan? Socialiser­en gaat zeer moeilijk. Daarom, zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk verwilderd­e kittens geboren worden door de volwassen dieren nu te melden. Dan kan er nog iets aan worden gedaan.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Asielen roepen iedereen die wilde katten in zijn tuin spot op om dat te melden aan de gemeente.
FOTO CHRIS NELIS Asielen roepen iedereen die wilde katten in zijn tuin spot op om dat te melden aan de gemeente.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium