Het Belang van Limburg

Cabrio neemt afscheid

Olivier Philippaer­ts over het paard waarmee hij doorbrak

- Jean HENDRIX

Cabrio van de Heffinck heeft afscheid genomen van de paardenspo­rt. Negen jaar lang vormde de witte hengst een duo met Olivier Philippaer­ts. Samen wonnen ze de GP van Spruce Meadows en hielpen ze België aan zeges in landenweds­trijden. In 2012 werd Cabrio uitgeroepe­n tot Paard van het Jaar. Maar op Jumping Mechelen sprong het zijn laatste parcours uit zijn carrière. Cabrio zet zijn loopbaan voort als dekhengst. Een levende legende is Cabrio. De hengst verdiende alleen al met zijn overwinnin­g in Spruce Meadows bijna 268.000 euro. “Na een samenwerki­ng van negen jaar valt dit afscheid me bijzonder zwaar”, zegt Olivier Philippaer­ts. “Ik gun Cabrio zijn pensioen. Ik heb zoveel aan hem te danken. Ik geef grif toe dat ik hem zal missen. Mijn mooiste herinnerin­g met Cabrio is natuurlijk onze zege in Spruce Meadows, maar daarnaast zijn er nog zoveel prachtige momenten die we samen beleefd hebben.” Olivier Philippaer­ts looft vooral de ingesteldh­eid van Cabrio. “Hij wou altijd zijn best doen. Wij zijn allebei zonder ervaring aan een internatio­nale carrière begonnen. Hij voelde goed aan dat ik nog veel moest leren. Een betere gids voor mijn carrière kon ik mij niet inbeelden.”

Sporthengs­t

Cabrio is een zeer correcte atletische sporthengs­t. Het startte ooit anders. Hubert Hamerlinck kocht hem in 2004 op een hengstenke­uring in Neumünster en verkocht de helft onmiddelli­jk door aan Ludo Philippaer­ts. Karel Cox werd zijn eerste ruiter. Toen de hengst vijf werd, kroop Olivier Philippaer­ts er voor het eerst op. Te vroeg, zo bleek, Cox mocht hem verder blijven rijden. Negen jaar geleden probeerde Philippaer­ts opnieuw. Nu klikte het wel, en 2012 werd het jaar van de doorbraak. “Je gaat wereldwijd heel weinig paarden vinden die én de GP van Calgary én de landenweds­trijd van Aken op hun palmares hebben”, accentueer­t Ludo Philippaer­ts. “Het is niet zeker dat Olivier ooit nog zo’n paard zal krijgen, waarmee hij dat soort van wedstrijde­n kan winnen.”

Herinnerin­gen

2013 werd een rampjaar. Cabrio mocht enkele maanden de weide op om te herbronnen. Maar hij werd terug de oude. Tal van ereplaatse­n volgden. Begin 2015 werd de hengst verkocht. Via een online veiling ging Cabrio van de Heffinck voor 1,4 miljoen euro naar een Belgische ondernemer. Voor Olivier Philippaer­ts kwam een droom uit: de ruiter uit Gruitrode mocht hem blijven rijden.

Maar het noodlot sloeg toe: de witte hengst kampte met blessures. Pas vorig jaar in Lummen stond hij er weer met twee foutloze omlopen in de landenweds­trijd. “Ik rijd hem nog altijd met plezier”, vertelde Olivier Philippaer­ts toen. Jumping Mechelen werd het laatste concours van het duo.

“Afscheid nemen is altijd triest”, aldus papa Ludo. “Olivier moet nu de mooie herinnerin­gen aan hem onthouden. Hij heeft zoveel aan dit paard te danken.” Cabrio verdiende inmiddels ook zijn sporen in de fokkerij met nakomeling­en als Hector van d’Abdijhoeve (Betram Allen), Hadja van Orshof en Geisha van Orshof (voorheen Daniel Deusser). Hij zal die carrière als dekhengst nu voortzette­n bij Stoeterij Zangershei­de. Als Cabrio Z.

We zijn allebei zonder ervaring begonnen. Cabrio voelde goed aan dat ik nog veel moest leren. Een betere gids kon ik me niet inbeelden

Olivier PHILIPPAER­TS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium