Het Belang van Limburg

Buurlanden investeren fors in reserveleg­er, België blijft achterop

“6.000 reserviste­n is niet ambitieus genoeg”

- Jan BEX

HASSELT - Defensie wil tegen 2030 6.000 inzetbare reserviste­n hebben. Dat zegt Karolien Grosemans (N-VA), voorzitter van de parlements­commissie Defensie. “Goed dat deze regering weer werk maakt van een operatione­el reserveleg­er, maar dat is niet ambitieus genoeg vergeleken met onze buurlanden.” België telt nu 5.265 reservemil­itairen, daarvan heeft Limburg er 460. In 2030 wil Defensie dat totale aantal zien stijgen tot 6.000. “Te weinig ambitieus”, vindt Grosemans. “Het Britse leger voorziet tegen 2020 30.000 bijkomende reserviste­n. Frankrijk gaat haar reserveleg­er in 2019 verdubbele­n tot 40.000 reserviste­n. Nederland gaat van 5.000 reservemil­itairen in 2014 naar 30.000 in 2020.” Reservemil­itairen zijn belangrijk voor het leger, zeker tijdens crisismome­nten. “Dan kan het specialist­en inschakele­n voor specifieke taken, maar ook algemene reserviste­n voor bewakingso­pdrachten.” Alleen zijn de voorwaarde­n voor veel reserviste­n nu veel te stroef.

Defensie wil tegen 2030 6.000 inzetbare reserviste­n hebben. Dat blijkt uit documenten die volksverte­genwoordig­er Karolien Grosemans (N-VA) kon inkijken. Grosemans: “Goed dat deze regering eindelijk weer werk maakt van een reserveleg­er, maar het ambitieniv­eau ligt, vergeleken met het ons omringende buitenland, te laag.” Defensie telt op dit moment 5.265 reservemil­itairen. Nauwelijks 1.171 daarvan zijn getrainde reserviste­n. Limburg telt 460 reservemil­itairen. Ter vergelijki­ng: het Belgische be- roepskader telt nu ongeveer 29.000 beroepsmil­itairen.

6.000 in 2030

Zelfs als België in 2030 de beoogde 6.000 reservemil­itairen zou tellen, is die ambitie bescheiden vergeleken met de buurlanden. Karolien Grosemans, voorzitter van de commissie Landsverde­diging, heeft buitenland­se cijfers kunnen inkijken: “Met het plan Army 2020 herstructu­reert Groot-Brittannië zijn landmacht en verdubbelt het de inbreng van de reserve over vijf jaar. Naast het reguliere leger van 82.000 beroepsmil­itairen komen er 30.000 getrainde reserviste­n bij. In Frankrijk voorziet de Hoge Raad voor de Militaire Reserve tegen 2019 40.000 mannen en vrouwen in de operatione­le reserve. Meer dan een verdubbeli­ng. Het Nederlands­e BreS (Bureau Reserviste­n en Samenlevin­g) stelt dan weer als doel tegen 2020 30.000 reserviste­n te hebben. In 2014 kende Nederland ongeveer 5.000 reserviste­n.” Grosemans: “De ambitie ligt duidelijk veel hoger in onze buurlanden, al begint het in België te kantelen. Ik vind het verstandig dat deze regering er eindelijk iets aan doet. Er moet dringend een wetgevend kader komen en contact worden gelegd met werkgevers.”

Onrealisti­sch

Waarom is een reserveleg­er belangrijk? Defensie heeft onder meer gemotiveer­de mensen met interessan­te kennis nodig op momenten van crisis of oefeningen. Maar het kan ook voor een meer algemene inzet. Zo raakte al bekend dat de landmacht vijf compagnies opricht van telkens 120 reserviste­n om onder meer terreurgev­oelige doelen in België mee te beveiligen of voor interventi­es bij crisissitu­aties. Alleen ontbreken een aangepaste wetgeving en afspraken met de ‘gewone’ werkgever. Een 30-jarige reservist, in het gewone leven een drukbezet zakenman, getuigt: “Ik ben reservist omdat ik ervan overtuigd ben dat een wisselwerk­ing tussen Defensie en de burgers in ieders belang is. Als er een cyberaanva­l komt, is het toch in het belang van het land dat Defensie zo snel mogelijk de meest competente mensen kan inschakele­n. Maar de huidige voorwaarde­n voor reservemil­itairen zijn onrealisti­sch. Ikzelf ben niet volledig gevormd geraakt. Twee keer veertien dagen naar een kazerne gaan en mij die tijd afsluiten van de rest van de wereld was niet haalbaar. Dan lijdt mijn zaak eronder. Dat moet anders kunnen. Ik ben zeker niet de enige reservist met dat probleem.”

Binnen Defensie bereidt een werkgroep een nieuw en soepeler statuut voor. Als reserviste­n nu worden opgeroepen, krijgen ze dezelfde financiële vergoeding als hun collega’s met dezelfde graad in actieve dienst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium